Затварят пернатите в дворовете заради опасност от птичи грип

Изображение 1 от 3

    Хасковското звено на БАБХ започва съвместни проверки с орнитоложките, ловно- рибарските дружества и държавните лесничейства в региона за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици или синантропни птици.

    Действията са превантивни заради заплахата за пренос на високопатогенна инфлуенца по птиците чрез мигриращите пернати.

    Случаи на това заболяване са констатирани в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска.

    Заради опасността болестта да проникне на наша територия, чрез мигриращите птици, беше свикано и заседанието на Областната епизоотична комисия.

    По заповед на изпълнителния директор на БАБХ в повишена епизоотична готовност са приведени Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна. От хасковската структура съобщиха, че са предприети превантивни мерки за недопускане на заразата.

    В ход са и проверките от ветеринарите за спазването на указанията за биосигурност в в птицевъдните обекти, проверяват се и се контролират всички пазари за птици, извършват се периодични клинични прегледи и сондажни виросологични изследвания на домашни и диви птици.

    От Областната дирекция на БАБХ- Хасково има разпореждане към собствениците на птицевъдни обекти да не допускат излизането на птиците извън дворовете и да предотвратят контакта между птици, живеещи в дивата природа и домашно отглежданите.

    Фуражите трябва да се съхраняват в закрити помещения, а също така да се осигури разделно отглеждане на патици и гъски от другите видове домашни птици. Указанието е и да се уведоми незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние птиците или при завишена смъртност при тях.

    Засега няма наложена забрана за транспортиране на птиците, както и за търговията с тях.

    Веднага след заседанието на Областната епизоотична комисия бе издадена заповед на Областния управител на Хасково, която е изпратена до всички общини в региона и до компетентните институции за изпълнение.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ив
      Иванов
      0 0
      13:06, 16 ное 2016
      Моля , отговорните институции да направят проверка на дерето над площадка Юнак до улица Дунав.Няколко къщи там отглеждат кокошки, които по цял ден са пуснати навън и обикалят из цялото дере.Това все пак е град.Няма никакъв контрол.
    Последни новини