Прокуратурата започна проверка срещу Димитър Узунов

Прокуратурата проверява дали представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов е склонявал съдийка към лъжесвиделстване. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, след запитване на "Правен свят".

Става дума за свидетелски показания, дадени по делото срещу бившия съдия от Раднево Евелин Драганов. Той е обвинен, че се е заканил да убие деловодителката от районния съд в Раднево Йовка Митева. През септември 2013 г. той замествал председателя на съда и се обадил на Митева, като започнал да я ругае: "Мръсна ку**о, ще ти счупя ръцете и краката... ти какво искаш, да сляза долу и да смачкам майка ти. Ще затрия целия ти род до последното семе... Ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти и ще напълня устата ти с червеи", са част от репликите към деловодителката, която според обвинението изпитала силен страх и поискала да напусне работа.

На заседание на Софийския градски съд (СГС) по делото на 27 октомври, свидетелката Люба Петрова (също съдия в Раднево) е заявила, че е била "убедена да свидетелства" от Димитър Узунов в ущърб на подсъдимия. 

След запитване на "Правен свят" дали прокуратурата ще извърши проверка по случая, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви: "Незабавно след съдебното заседание прокурорът по делото е изискал официално копие от протокола и го е изпратил на главния прокурор Сотир Цацаров. Той от своя страна незабавно го е изпратил по компетентност на Софийската районна прокуратура, тъй като съдържа проверими твърдения за склоняване към лъжесвидетелстване."

"Правен свят" потърси позицията и на представляващия ВСС Димитър Узунов. Тя бе публикувана на сайта на съвета и гласи следното:

"Във връзка с публикация от 07.11.2016 г. в интернет сайта "Афера" с твърдения на Люба Петрова за мое вмешателство в нейни свидетелски показания по наказателно дело №1452/2015 г., бих искал да заявя възмущението си и категорично да ги отхвърля.

Очевидно става дума за целенасочена кампания, с която се прави опит да се урони доброто ми име и авторитет като член на Висшия съдебен съвет. Използва се защитната позиция на свидетел по наказателно дело и обвиняем по друго производство, за да бъда злепоставен. Не без значение е, че сред обвиненията, повдигнати срещу г-жа Петрова, са такива за подбуждане към лъжесвидетелстване и за съзнателно потвърждаване на неистина по гражданско дело, видно от прессъобщение, публикувано на сайта на Прокуратурата на Република България на 09.12.2014 г.

От медиите научих за образуването на проверка от Софийска районна прокуратура по тези твърдения. Намерението ми е спокойно да изчакам приключването й като окажа пълно съдействие за разкриване на истинските факти и обстоятелства, тъй като нямам съпричастност към подобни действия.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Димитър Милчев 08 98 98 29 20
    0 0
    20:04, 25 апр 2018
    "Браво" ако е истина, достоен пример за "магистрат от симеоново", бивш председател на съда точно в Сандански!!!!

    Е, проекта за побратимяванес прокуратурата на Бавария изтече. Който е станал магистрат трябва да е чувал какво прави баварската прокуратура, и защо онези със "САПАРДА" отдавна лежат където трябва (но не мързелуват разбирасе, не се притеснявайте за баварското провосъдие ).
Последни новини