Преходът свършва, като свършат мутрите

Преходът свърши в някои сфери в страната ни, но окончателно ще завърши, когато си отидат мутрите на прехода,.
Мутрите на прехода не са си отишли, но бавно си отиват. А т.нар. преход в страната ни ще приключи окончателно едва след като мутрите си отидат.

Това е мнението на главния прокурор Борис Велчев, изразено в обзорното предаване на Дарик радио - „Годината".

В разговор за корупцията, организираната престъпност и злоупотребата с европейски средства, както и за борбата с тях, Велчев не се съгласи с критиката, че реални резултати на ведомството му и на съдебната система няма.

Според него няма резултати достатъчно убедителни, така че да убедят партньорите ни в Брюксел, че е успешна борбата ни с престъпността.

„Но не е вярно, че не полагаме усилия", категоричен е обвинител №1.

Като примери той посочи, че през годината са разбити около 60 престъпни групи, като 30 - само през последните месеци, разследват се около 80 случая със злоупотреби с европари, а за корупция по високите етажи на властта вече има една присъди и няколко дела са в съда.

Главният прокурор не каза конкретно име, но обеща „поменик" с имена.

Според Велчев също не е вярно, че Западът не вярва на България, тъй като те често водят делата си и разследванията си въз основа на доказателства, предоставени им от наши полицаи.

Мнението на главния прокурор е, че с настоящото законодателство има възможност да се свърши много работа:
„Ако кажем, че организираната престъпност и корупцията се дължат само на законодателство - никой няма да ни повярва, а и би било дълбоко невярно. И сегашния инструментариум позволява да се върши работа", каза Велчев и допълни, че не би било коректно в момента да се оправдава и с други институции.

Също така, според Велчев проблемът не е толкова в бавността, в темповете, с които се развиват делата в съда, по скоро проблем са обществените очаквания.

„Големият проблем на българската престъпност се оказват криминалните филми", посочи Борис Велчев и обясни с ирония, че само в криминалните филми престъплението се извършва, разследва, открива и престъпникът се осъжда в рамките на час и половина.

На това главният прокурор противопостави факта, че Брюксел очаква от България преди всичко реално работеща система, която да дава сигурност, че макар и по-късно, но резултатите ще дойдат.

„А има ли един случай на разкриване на корупция по високите етажи на властта - който да е скрит и да е потънал в прокуратурата. Когато има разкриване - прокуратурата си е свършила работата", прехвърли отговорността за критиките на Брюксел към съдебната системата Велчев, като по този начин липсата на присъди и разкриване на тежки престъпления останаха за съда и за следователите.

Допълнително Борис Велчев изтъкна како много важна превенцията с корупцията по високите етажи - „"Това вече не са куфарчетата, работи се с префинени механизми. Въпросът е какво правим за да не се стига до корупция?" попита главният прокурор".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини