Кабинетът даде 3 млн. лева за българския ЦЕРН

На Димитровден Институтът за ядрени изследвания на БАН дочака да получи от правителството 3-те млн. лева, с които да заработи полученият в началото на годината циклотрон. Така "българският ЦЕРН" може най-после да отвори врати.

Апаратурата, която в момента стои на склад, дава възможност за производство на голяма гама изотопи за ранна и достъпна диагностика на ракови заболявания.

Институтът разполага с 1 млн. лева за сграда от МОН, а с новите 3 милиона ще се гарантира изграждането на сградата. Сред дарителите за закупуване на ускорителя е и АЕЦ "Козлодуй".

Сега всяка година България дава по 8 милиона лева, за да се купуват тези изотопи от Унгария, но ефективността им е много ниска, тъй като периодът им на полуразпад е около 110 минути, обясни тогава шефът на института Димитър Тонев.

По думите му три или четири пъти ще поевтинеят произведените в циклотрона на БАН изотопи спрямо внесените от чужбина.

Днешният Димитровден променя ядрената физика в България, заяви той на заседанието на правителството. Освен че ще спасява човешки животи, апаратурата ще позволи страната ни да се превърне в регионален център в Югоизточна Европа, както и да се разкрият нови специалности за младите хора.

Утре премиерът Бойко Борисов ще се запозная лично с подробностите около сроковете и строителството.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини