Безпрецедентен вот за програма Инвитро

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще осигури до 10 милиона лева допълнителни средства по програма "Инвитро" в акредитирани лечебни заведения за сметка на преструктуриране на разходната част на бюджета.

Това приеха депутатите при обсъждането на второ четене на закона за държавния бюджет за 2009 г. С 94 гласа "за", 4 "против" и 96 "въздържали се",

Народното събрание отхвърли предложението на Антония Първанова (НДСВ) и група депутати да бъде създаден фонд "Асистирана репродукция", второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на здравеопазването.

Фондът, според предложението, трябваше да финансира дейностите по асистираната репродукция в акредитираните лечебни заведения у нас.

НДСВ и депутати от опозицията напуснаха пленарна зала, след като при прегласуване на предложението на Антония Първанова само шест гласа не достигнаха то да бъде прието.

Председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов обясни, че последното гласуване е било опорочено и някои пултове не са работили. Моллов поиска проверка на кворума. Заместник-председателят на "Атака" Павел Шопов каза, че не са отчетени два гласа на депутати от "Атака" в полза на предложението на Първанова.

"Нямаме друго определение, освен безотговорност", заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. Той посочи, че народни представители са отказали да се регистрират при проверката на кворума, за да не продължи приемането на бюджета за 2009г.

По думите му, спорът е бил не за това дали изобщо да се отпускат пари по програмата, а под каква форма това да стане. Йордан Бакалов (ОДС) отбеляза, че това не е проблем на опозицията, а на тройната коалиция. Според ДСБ напускането на залата от НДСВ е вот на недоверие в коалицията

"Напускането на парламентарната група на НДСВ на пленарната зала е своеобразен вот на недоверие между коалиционните партньори. Това не се е случвало никога" каза Евгени Чачев от ДСБ.

"Това не се е случвало никога в парламента по време на гласуването на бюджета, най важния закон на държавата", продължи той. "Наистина е парадоксално не просто управляващи да напускат залата, а цяла парламентарна група.

На практика акта на жълтите депутати е блокиране на правителството и ако утре те не влязат в зала бюджета няма да бъде приет и гласуван, а Станишев ще бъде принуден да подаде оставка" каза в заключение Чачев.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини