Системата за електронно гласуване е много по-надеждна от миналите избори

Организацията на изборите върви по план и безпрепятственото гласуване в страната и в чужбина ще бъде осигурено. Това увери по БНТ вицепремиерът Томислав Донев, който координира дейностите по подготовката на предстоящите избори за президент и вицепрезидент и националния референдум.

Дончев уточни, че ще бъдат отпуснати допълнителни средства, за да бъдат изпълнени новите разпоредби в Изборния кодекс, които предвиждат да отпадне ограничението от 35 секции за страните в Евросъюза.

Дончев увери още, че системата за електронно гласуване е много по-надеждна от миналите избори. Той не изключва хакерски атаки и затова се подготвени и нови системи за защита.

„Ние създаваме организация, така да се каже, в аванс. Следим внимателно какво се случва в парламента. Работим с допускането, че това, което се коментира и в комисия, и в пленарна зала, ще бъде прието. Не можем да чакаме края на тази седмица или началото на другата, когато ще остава една седмица до началото на изборите, чак тогава да създаваме организация. Още тази седмица имахме поредица от срещи и с външно министерство, и с ЦИК, така че сме създали организация в аванс. Чисто политически внушението колко порочни ще бъдат изборите, това е лошо. В крайна сметка изборите трябва да бъдат едно честно състезание, където да победи най-добрият. Уверението, че изборния процес е опорочен, е по-скоро технология на губещия“, заяви Дончев.

Томислав Дончев бе категоричен, че няма да има подобно нещо като в "Арена Армеец" на предните избори. Тогава стотици членове на СИК бяха затворени в залата повече от 36 часа заради проблем с предаването на протоколите.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини