Работата на станцията на Мусала е частично възстановена

Частично е възстановена работата във високопланинската метеорологична станция на връх Мусала. Това съобщават днес (21 октомври 2016 г.)на страницата си от Българска академия на науките след като в началото на месеца решение на института за закриването на станцията предизвика силна негативна обществена реакция и гражданска подписка в нейна защита.

В станцията вече има осигурено постоянно човешко присъствие, уверяват от БАН. Според учените така ще се избегне работата по консервиране и разконсервиране и могат да бъдат възстановени измерванията в климатичните срокове (3 пъти дневно) Така наблюденията там са възобновени, но не в пълен обем (на всеки 3 часа), а само в климатичните срокове – 7, 14 и 21 ч

Тримата наблюдатели ще бъдат командировани един по един за по седмица. Няма да бъде прекъсната и редицата от климатични данни. Още от 12 октомври 2016 г. един от наблюдателите вече е в станцията и тя предава регулярно данните си, уверяват от БАН. Следващата стъпка е осигуряване на още двама наблюдатели и възстановяване на работата на станцията и като синоптична.

На 11 октомври 2016 г. е доставена от Финландия – след обществена поръчка, специализирана високопланинска автоматична метеорологична станция. В момента, в който атмосферните условия позволяват, тя ще бъде монтирана и ще стане първата модернизирана метеорологична станция в страната.

"Решението на научния съвет на БАН не е за закриване на станцията , а за временно преустановяване на работата поради липса ръководството и служители." Това заяви отново днес министърът на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на парламентарен въпрос по същата тема.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини