Борисов: ДСБ уби кандидатурата на Плевнелиев за втори мандат

Министър-председстелят Бойко Борисов обвини ДСБ за това, че Росен Плевнелиев не е кандидат за втори мандат като държавен глава. Пред журналисти в Брюксел, цитиран от БТА, премиерът припомни призива на ДСБ от май месец за прозападно обединение от партии, което да подкрепи Плевнелиев като независим кандидат за втори мандат.

"Ако не беше направена тогава тази провокация, истинска провокация, да излязат нашите колеги от коалицията и да кажат: "Ако Росен Плевнелиев се откаже от ГЕРБ и се яви като независим кандидат, ние ще сме готови да го подкрепим като обща, единна кандидатура". Как ще се съглася, все едно да се отрече от нас, все едно нещо лошо сме направили. Построили сме толкова видими неща през годините. Тази провокация беше умишлена, за да възпали ГЕРБ като партия, тя да се откаже при тези условия и така падна кандидатурата (за втори мандат – б.а.)", заяви Борисов. Той добави, че тогава е говорил с държавния глава и той е казал, че никой не е разговарял с него преди изявленията на Реформаторския блок.

"Това уби кандидатурата за втори мандат на Плевнелиев, щях да стоя и за втори мандат за него. Съжалявам, че там ни проиграха с много хитър и техничен ход, защото той има опит, знания, доказал се е. Истински се надявам, че след президентския му мандат ще намерим начин максимално да използваме неговите умения, знания, усилия", каза Борисов. Той оцени мандата на Плевнелиев е бил добър и труден, припомняйки съставянето на две служебни правителства във време на финансова криза и заяви, че той се справи много добре.

"На простака трябва да се отговори с мълчание"

Той критикува партията на Радан Кънев за това, че за разлика от всяка друга формация, която се бори да управлява, "само те се борят да са истинска опозиция, не да правят политики, а да бъдат коректив - малък, но гласовит".

На въпрос за обръщението на Радан Кънев от ефира на "Нова телевизия" Борисов заяви, че "на простака трябва да се отговори с мълчание".

"Да не им обръщаме внимание. Били са ми толкова пъти в къщата, слушал съм ги, не могат да ме изненадат и обидят. Това са хора напрегнати, които знаят, че когато говорят лъжи или глупости, други знаят как е", добави той.

На втори тур ГЕРБ ще търси подкрепа от център-дясно и от прогресивните вляво

Ако има втори тур на президентските избори, ще търсим максимална подкрепа от всеки български гражданин, заяви премиерът. Добави, че на балотаж ГЕРБ ще трябва да се опита да събере гласове от център-дясно, от по-прогресивните хора вляво.

"Кампанията ще мине и ще свърши. Засега ми се струва доста толерантна, дано така продължи. Виждате какви са събитията в света, трябва да мислим за единството на нацията, за политически консенсус по много важни въпроси, а ни предстои и председателство (на Съвета на ЕС – б.а.). Виждате, в Словакия са се разбрали политическите партии по време на председателството нито правят митинги, нито стачки, нито вотове, за да може нацията да се представи добре. На нас това ни предстои след една година", каза още Борисов. По думите му "ако така продължава с конфронтацията, никак не е добре".

В коментар за подкрепата, която ДПС вчера заяви за Пламен Орешарски, Борисов отново заяви, че партията е постъпила честно. "Няма независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет. Кой му плаща кампанията - ако му плаща партията кампанията, значи не е независим", коментира той. Министър-председателят посочи, че Орешарски бе начело на кабинет на БСП, а сега левицата не го припознава в кандидат-президентската надпревара.

"След няколко месеца, ако Радев е президент (кандидатът на БСП ген. Румен Радев – бел.ред.), може по същия начин да кажат: "От инициативния комитет надделя еди коя си група и вече си е техен". Затова кой носи отговорност за един премиер, мандатоносителят ли? За моите действия носи отговорност ГЕРБ, ако аз се проваля, проваля се партията", добави премиерът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини