Русия денонсира договора със САЩ за утилизация на плутоний

Държавната дума в Москва денонсира руско-американското споразумение за унищожаване на обогатен плутоний за военни цели и протоколите към него, предаде ТАСС.

Законът за прекратяване на действието на споразумението бе одобрен днес от 445 депутати, а един член на 450-местната Дума се въздържа.

Законопроектът бе внесен в долната камара на руския парламент на 3 октомври от президента Владимир Путин, който подписа съответния указ.

Тази стъпка последва прекъсването на взаимодействието между САЩ и Русия по сирийската криза.

В закона са изброени условията, при които споразумението отново може да влезе в сила. Сред тях са:

  • съкращаване на военната инфраструктира на САЩ в страните от НАТО в Източна Европа;
  • Вашингтон да отмени т.нар. Закон Магнитски (наложил санкции против руски граждани);
  • да отмени също всички санкции срещу Русия и да изплати на руската страна компенсации за нанесените от тях щети.

Същите условия за нормализиране на отношенията със САЩ Путин беше оповестил, след като подписа указа.

Сключеното през 2000 г. споразумение между САЩ и Русия, влязло в сила през 2010 г. предвиждаше всяка от страните да унищожи по 34 тона плутоний чрез изгаряне в ядрени реактори и по други начини, припомни Ройтерс.

Москва ще намери отговори, които ще се отразят болезнено на Вашингтон, ако САЩ продължат по пътя на засилване на антируските санкции, каза днес на заседанието на Думата зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

По думите му санкционната политика на САЩ ще срещне реакция не само във вид на "огледални мерки". Той отхвърли като неверни твърденията, че САЩ нямат активи и имоти на територията на Русия и подчерта, че "огледалните мерки могат да бъдат много, много болезнени".

Същевременно Рябков подчерта "разумността на курса" на Русия и това, че "ние не сме подвластни на емоции".

Ройтерс припомни, че в неделя Великобритания и САЩ обявиха, че обмислят налагането на допълнителни санкции на сирийския президент Башар ал Асад и неговите поддръжници заради действията им в сирийската гражданска война.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини