В Черна гора премиерът Джуканович обяви изборната си победа

Лидерът на управляващата в Черна гора Демократична партия на социалистите (ДПС) Мило Джуканович провъзгласи победата й на парламентарни избори.

Но опозиционния Демократичен фронт (ДФ) също претендира за победата във вчерашните избори, предадоха Ройтерс и БТА.

"Защитихме страната си и правото да управляваме нашето бъдеще", каза премиерът в обръщение към привържениците си тази нощ.

Джуканович подчерта, че Черна гора ще продължи по обявения по-рано курс за влизане в ЕС и НАТО.

По неофициални данни управляващата партия си е осигурила 36 депутати в 81-местния парламент - с 5 по-малко от необходимите й за абсолютно мнозинство.

Джуканович каза, че веднага след като бъдат обявени официалните резултати, ще започне преговори за съставяне на коалиция със социалдемократите и партиите на националните малцинства - босненци, хървати и албанци.

Очаква се в новия парламент освен трите ДПС и двата опозиционни блока - ДФ и коалиция "Ключ", да влязат още шест партии. От тяхната позиция ще зависи разпределението на силите.

Представителят на Демократичния фронт Емило Лабудович също обяви победа за обединената опозиция и потвърди намерението й да отстрани от власт Джуканович, който управлява като премиер или президент от четвърт век, съобщи ТАСС.

Лабудович каза, че по негови сметки опозицията събира 41 мандата - т. е. мнозинство, достатъчно за формиране на правителство.

Предстои Държавната избирателна комисия да публикува окончателните резултати.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини