Милиардерите са обеднели с общо $300 милиарда за година

Милиардерите като цяло са обеднели м. г. и общото им богатство е намаляло, макар Азия да продължава да "произвежда" по един нов милиардер на всеки три дни.

Това сочи публикувано вчера изследване на швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) и консултантската компания ПрайсуотърхаусКупърс (PwC), цитирано от Ройтерс и БТА.

Прехвърлянето на активи в семейството, поевтиняването на суровините и по-силният долар са допринесли за свиване на общото богатство на милиардерите с 300 млрд. долара през 2015 г. - до 5,1 трилиона долара.

Миналата година всеки от 1397-те милиардери в света е "тежал" средно 3,7 млрд. долара, а броят им се е увеличил с 50 спрямо 2014-а.

В САЩ милиардерите са само с петима повече, тъй като през 2015 г. 41 души са се присъединили към редиците на свръхбогатите, но 36 са отпаднали.

Китай, подхранван от технологичния си сектор, е създал 80 нови милиардери.

Изминалите две десетилетия на безпрецедентно създаване на състояния ще проправят пътя към най-голямото прехвърляне на богатство в историята, прогнозират експертите.

През идните 20 години по-малко от 500 души ще предадат на наследниците си общо над 2,1 трилиона долара, което се равнява на обема на индийската икономика.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини