Наградите Пулицър откриха интернет


Американската награда за журналистика Пулицър откри нещо, което милиони американци знаят от години, а именно – че интернет има значение.

Обхватът на наградите се разширява и вече ще включва онлайн публикации на текстово базирани вестници, както и материали на фокусирани само в интернет медии. Това обявиха в понеделник от ръководството на Pulitzer Prize.

Значението на това решение е знаково. Вестникарската индустрия от години се опитва да отрича каквото и да е предимство на интернет – както по отношение на потенциал като източник на приходи, така и като среда, в която биха могли да се развиват журналистически таланти.

И ако немалко американски печатни издания все пак се обърнаха към мрежата, то това беше по-скоро от отчаяние на фона на спадащите им приходи, отколкото заради иновативност.

Така че настоящият ход е меко казано признание за ролята, която интернет вече има в журналистиката. Според някои анализатори на медийния пазар ходът е дори твърде закъснял и само показва, че традицията продължава да следва доста отдалеч развитието на новите медии.

Източник: investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини