Отвлечена германска журналистка и детето й бяха освободени в Сирия

Отвлечена в Сирия германска журналистка и детето й, което било родено по време на пленничеството, бяха освободени и отведени в Турция, съобщи днес германското министерство на външните работи, цитирано от ДПА.

"Ние, както роднините и колегите й, сме доволни, че този трагичен случай на отвличане приключи", каза Кристиан Мир, директор на организацията "Репортери без граници". Случаят показва отново пред какви неизмерими опасности се изправят постоянно журналистите в сирийската гражданска война, добави той.

По данни на германското външно министерство жената е изчезнала в Сирия преди една година. Германката и детето й, родено по време на пленничеството, са в добро здраве предвид обстоятелствата. За тях се грижи германското консулство и служители на полицията, съобщи говорителка на външното министерство. Германското посолство в Турция подготвя завръщането им.

Директорът на "Репортери без граници" благодари на германските власти, които са успели да предотвратят превръщането на отвличането "в екзекуция като тази на Джеймс Фоули и други журналисти".

Фоули беше обезглавен в Сирия през 2014 г., след като беше държан в плен от групировката "Ислямска държава" в продължение на две години, припомня ДПА.

Германският в. "Билд" съобщи, цитиран от Ройтерс, че журналистката е работела на свободна практика. Тя е сътрудничела на мюнхенския ежедневник "Зюддойче цайтунг" и на радиотелевизионната компания Ен Де Ер.

Списание "Фокус" писа за този случай през февруари, съобщавайки, че отвлечената е 27-годишната Янина Финдайзен, писала под псевдонима Мари Делхез. В статията се съобщаваше, че тя е била отвлечена през октомври миналата година и е родила сина си през декември.

Жената се е намирала в плен на фракция на сирийския клон на „Ал Кайда” Джебхат ан Нусра, който наскоро обяви, че къса връзките си с терористичната мрежа и се преименува на Джебхат Фатах аш Шам.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини