Силанти пазят зъбите от кариеси, спестяват до 200 лева

    Поставянето на силанти при децата предотвратява появата на кариес на 60-70%, каза зъболекарят д-р Кремена Вълкова на среща с медицински специалисти от училища и детски градини. Идеята на срещата беше присъстващите да се запознаят с Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 г. Чрез нея се извършва безплатно силанизиране на деца от 5 до 8 г. Родителите могат да се възползват от услугата до 20 ноември тази година. Те се поставят на четирите шести зъба и обикновено струва между 35 и 50 лева, с което родителите ще могат да си спестят до около 200 лева.

    Силантите са дентален материал, който се поставя по дъвкателната повърхност на постоянните зъби и образува тънък и твърд защитен слой. Процедурата е бърза и безболезнена, каза още д-р Вълкова.

    В областта такива процедури се извършват в 12 кабинета. В Хасково има 6 – при д-р Кремена Вълкова, която е координатор на програмата – на бул. „Г. С. Раковски“ 9-Б, ет. 2, каб. 12, д-р Катя Делчева на бул. „Раковски“ 16, вх. Б, ет. 1, ап. 4-А, д-р Габриела Душкова на ул. „Ангел Кънчев“ 18 (До Градската градина), д-р Атанаска Банева на ул. „Васил Друмев“ 12, ет. 1, каб. 8, д-р Милка Колева на бул „България“ 150, ет. 2, офис 220, д-р Александър Киряков на ул. „Крали Марко“ 11-А. Останалите кабинети са в Димитровград, Харманли, Свиленград, Любимец, Ивайловград и Тополовград.

    Д-р Вълкова призова родителите да се възползват от безплатната услуга, тъй като резултатите са добри. До този момент от програмата, която стартира през 2009 г., са се възползвали 2600 деца. В началото родителите бяха по-скептично настроени към процедурата, но в течение на времето интересът нарасна, обясни д-р Вълкова и допълни, че срокът на програмата е удължен до 2020 г. Тя заяви още, че не рядко се случва поставянето на силанти да се окаже първо посещение при зъболекар, което по принцип е късно, тъй като това трябва да стане още при появата на първите зъби, тоест когато детето е на около година и половина, за да може проблемите да се установят и лекуват навреме.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ив
      Иванов
      3 -1
      09:27, 30 сеп 2016
      Като гледам кои хора поставят силанти лошо ми става!
    • 2
      Ва
      Василева
      0 -1
      17:45, 1 окт 2016
      Именно това си мислех и аз докато четях имената на зъболекарите! Нито едно име от добрите зъболекари в града. Чудят се как да издърпат някой лев от програми.

    Случаен виц

    Последни новини