Увеличават пенсиите с 2,4% от догодина

Всички пенсии от 1 юли догодина ще се увеличат с 2,4%. Този ръст залага Националният осигурителен институт в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Увеличението ще струва около 120 млн. лв. за половин година. Това стана ясно от изказване на НСИ Бисер Петков.

Идната 2017-а ще е първата година, в която ще се прилага нов метод за повишение на пенсиите. Парите на старите хора няма вече да се осъвременяват по швейцарското правило, а със същия процент от него ще се увеличава коефициентът за всяка година стаж. В момента този коефициент е 1,1. С ръста от 2,4 на сто тежестта на всяка година стаж ще стане 1,126. На практика разлика между стария и новия вариант на увеличение няма да има. Ще го усетят след 10 г. новите пенсионери. Чак тогава една нова пенсия ще е с около 40% по-висока от отпуснатата тази година например. Това означава, че ножицата между старите и новите пенсии ще се разтваря все повече. 

Заради тази разлика пенсионерски организации отново поискаха преизчисляване на всички стари пенсии със сегашния среден осигурителен доход. На вчерашното заседание на парламентарната комисия представителите на пенсионерите бяха поканени на дискусия за възможностите за увеличаване на парите им. Дискусия нямаше, защото нито един депутат не взе думата, и не е ясно дали някоя партия би предложила наистина да се преизчислят пенсиите. Управителят на НОИ съобщи на депутатите, че ако старите пенсии (отпреди 2008 г.) бъдат преизчислени със средния осигурителен доход от 2015 г., те биха се увеличили с 40%, но това би струвало по около 140 млн. лв. на месец, или около 1,7 млрд. лв. на година. "Въпросът е дали е поносимо", коментира Петков. Във финансовата обосновка на НОИ все пак е записано, че би могло да се предложи поне частично преизчисление за старите пенсии.

Петков посочи, че наистина има сериозно изоставане на старите пенсии, и даде пример, че при равни други условия една пенсия, отпусната миналата година, е с 82% по-висока от отпуснатата през 2008 г. Това се дължи на факта, че преди 8 години средният осигурителен доход е бил 398 лв., а миналата година - 726 лв. Подобна мярка, каквато искат пенсионерите, е правена веднъж през октомври 2008 г., когато всички стари пенсии бяха преизчислени по тогавашния среден осигурителен доход (от 2007 г.). Това струваше 20 млн. лв. повече на месец.

От КНСБ ще настояват да се заложи по-висок процент от 2,4 на сто за ръст на пенсиите, съобщи Ася Гонева.  

За догодина разходите за всички видове пенсии ще са почти 9 млрд. лв. Промяна в обезщетенията не са заложени - втората година на майчинството остава 340 лв., минималното обезщетение за безработица – 7,20 лв. на ден. Максималният осигурителен доход остава 2600 лв., а таванът на пенсиите - 910 лв. Вноската за пенсия обаче се увеличава от 17,8% на 18,8%, което според разчетите на НОИ ще донесе допълнителни около 200 млн. лв.

 

Източник: http://www.actualno.com

Коментари в сайта

Последни новини