Бежанските лагери са пълни, откриваме още 3 кризисни центъра за мигранти

Бежанските лагери в България са заети на границата на възможностите си, затова с отпуснатите средства от Брюксел ще търсим начин за откриване на нови места. Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.

15 млн. евро ще бъдат отделени за откриване на 3 кризисни центъра и издръжката им в рамките на 4 месеца. Те ще са от затворен тип.

Все още няма решение къде ще бъдат тези центрове. В момента се проучват възможностите, като се търсят площадки, до които са прекарани ток и вода, както и ограда. Бежанците ще бъдат настанявани във фургони, които ще бъдат закупени с част от средствата, а след това при необходимост ще могат да се използват от „Гражданска защита“ при бедствия, уточни Бъчварова.

Тя подчерта, че твърденията на БСП за заселване на бежанци в незаселени райони не е вярно. В момента се поддържа диалог със сдружението на общините и се предлага заселването на единици, но само след съгласието на съответната община, коментира министърът.

Най-голямата част от средствата – около 80% от отпуснатите от Европа пари, ще отидат за охрана на границата. За това ще отидат около 124 млн. евро, като всички средства трябва да бъдат изхарчени в рамките на една година.

С тези пари ще бъдат купени 420 високопроходими автомобила, които ще се използват от Гранична полиция, жандармерията и националната полиция. С част от парите ще бъдат закупени 4500 нови устройства за служителите, за да може комуникационната система по границата в планинските райони да достигне 100% покритие.

С част от средствата ще се закупи и хеликоптер за наблюдение на границата. Бъчварова уточни, че има един закупен хеликоптер преди време от министър Петков, но хеликоптерът е без специално оборудване и не може да се използва за целта, обясни Бъчварова.

2 млн. евро пък ще отидат за доброволно връщане на 1000 бежанци. В тези средства се включва и бонуси за бежанците, решили да се върнат доброволно. Тези пари се изпращат на организации, които на местата, от където идват мигрантите, се разпределят като парични бонуси или потиват за обучение и др. Бонусът е в размер на няколкостотин евро и е по настояване на ЕК, тъй като се смята, че е стимул за връщане на мигрантите, тръгнали на гурбет.

От началото на годината доброволно са върнати около 300 мигранти, като веднъж е изплащан бонус, посочи зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

От МВР обясниха още, че от общо 1800 мигранти, които България трябва да приеме на принципа на квотите, е изпратено запитване за 100, като само 15 са се съгласили да дойдат у нас.

Шестима души вече са пристигнали в България от Гърция – по програмата за релокация. Още 9 очакваме да пристигнат от Турция – по програмата за презаселване. Всички те са проверени предварително по точно определени критерии.

Нисък е интересът и към редица други държави като Испания и Португалия, тъй като има предпочитани само няколко европейски страни, допълниха от ведомството.

По въпроса за възможността за наемане на бивши служители на МВР за охрана на границата Румяна Бъчварова посочи, че в момента на границата има 700 души, но е дадена възможност и на бивши служители да се включат след сключване на трудов договор, за да допълват лиспващите бройки. Те ще се включват в съвместните патрули.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    да учова Господь и окриля
    0 0
    20:23, 28 сеп 2016
    За това толкова милиона за онова толкова милиона но не казва колко милиона ще отидат за ----------- но ние се досещаме въпреки че те ни мислят за БУНАЦИ
Последни новини