Кунева сезира прокуратурата за нарушения в Медицинския университет

Изпращаме одита на Медицинския университет в София на Прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция, заяви Меглена Кунева.

"Констатациите са много притеснителни, ще следим внимателно за изразходването на публични средства", каза министърът на образованието и науката, цитирана в съобщение на МОН. 

Одиторите са констатирали липса на прозрачност и незащитени интереси на университета чрез сключени договори за рекламиране на обучението и изплащане на комисиони, както и при провеждане на обществени поръчки. 

Проверката обхваща периода от 1 януари 2014 г. до средата на 2016 г. 

Става дума за незаконосъобразно сключванидоговори за обучение в чужбина и ръководството на МУ-София незабавно трябва да прекрати изнесеното обучение на студенти в центрове в Швейцария и Германия, както и за образователен франчайз вКипър

Установен е и прием и обучение на чуждестранни студенти срещу заплащане в несъответствие с Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование. 

Нарушения има и при командировки в чужбина, както и при определяне на трудовите възнаграждения в университета.

В началото на септември министър Меглена Кунева заяви пред Съвета на ректорите, че МОН няма да толерира увеличаване на висшите училища. 
По-късно, обаче, депутатите разрешиха чужд университет у нас чрез спогодба.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини