Избирателите могат да проверяват дали партиите злоупотребяват с данните им

Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова съобщи, че от днес можем да проверим дали фигурираме в списъците на политически субекти за подкрепа на кандидати за участие в предстоящите президентски избори и в списъците на политическите партии и инициативни комитети, които ще се регистрират за участие в разяснителната кампания за референдума през интернет страницата на комисията. 

След като влезем в системата, ще получим персонален идентификационен код на електронната поща на заявения от нас адрес. Ако установим, че неправомерно са използвани данните ни, можем да се обърнем към Комисията за защита на личните данни.

Когато поставяме подписа си за кандидат за предстоящите избори, трябва да проверим дали в края на страницата е написано името на човека, който е упълномощен да събира подписката, както и неговият ЕГН. За да сме сигурни, че именно това е човекът, можем да поискаме той да покаже личната си карта.

Същата проверка можем да направим и на хората, занимаващи се с подписките за референдума, които трябва да са членове на съответните инициативни комитети. Имената на тези хора могат да бъдат открити и на страницата на ЦИК.

Председателят на Комисията за защита на лични данни Венцислав Караджов заяви, че хората не трябва да се притесняват от събирането на лични данни за изборите и за референдума, но следва да защитят интереса и правото си на обработване на лични данни, и да поискат да проверят дали политическите субекти за спазили закона при събирането им.

По данни на Комисията за една година са били проверени 54 субекта - партии и инициативни комитети, като са били съставени наказателни постановления за различни нарушения за над 50 000 лева.

Институтът за развитие на публичната среда и Комисията за защита на личните данни са подготвили електронен наръчник за защита на личните данни по време на избори "Моите лични данни". Там на едно място е събрани отговорите на всички въпроси, свързани с регистрацията на партиите, коалициите и инициативните комитети. Описани са 19 режима, при които се събират подписки като нормативна база и практика. Наръчникът е достъпен на сайтовете на Института и на Комисията.

Източник: http://dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини