Нова формула за акциза на цигарите от 2017 г.

Поскъпването на луксозните цигари ще е по-плавно от планираното. Управляващите се отказват от формулата за акциза, която залагаше на по-сериозен скок в цените на луксозните марки за сметка на евтините. Това става ясно от предложени промени на Министерството на финансите. 

От Асоциацията на търговците на цигари коментираха за bTV, че е не е добре всяка година да се променят правилата. Нужно е да има прогнозируемост, за да може и бизнеса и хората да се "настроят".

В същото време е редно да има и равно третиране, а не цените на скъпите цигари да се "натоварват" за сметка на по-евтините.

Според предложените промени за паричните и предметните печалби от нехазартни игри вече ще се дължи данък - 10%. Сега те са освободени.

Хората ще ползват отстъпка от данъците, ако поне 80% от заплатата е похарчена не в брой, а по електронен път. За целта тя трябва да е преведена по банков път.

Прагът за ограничение на плащания в брой ще бъде намален от 10 000 лв. на 5000 лв. Фирмите ще подават декларациите за данък печалба само онлайн от 2017 г. От 2018 г. правилото ще важи и за физическите лица за декларациите за доходите.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини