Изграждане на масово видеонаблюдение планира МВР до 2018 г

Изграждане на масово видеонаблюдение планира МВР до 2018 г.

Тази мярка е записана в поредния план за справяне с престъпността. Обхватът му е до 2020 г. Според плана камери трябва да има на възлови места, където има много катастрофи и престъпления. 

МВР от години говори за изграждане на видеонаблюдение, но реално почти нищо не се прави. В сегашния план не е записано нито колко ще струва, нито кой ще го плати, отбелязва в. "Сега".

Топката постоянно се прехвърля между полицията и местната власт, а резултатите са почти нулеви. Вътрешното ведомство от години не може да си реши проблемите с камерите дори в София. През последните години поне двама министри правиха срещи със столичния кмет Йорданка Фандъкова и след това обявяваха, че камерите на общината и полицията трябва да работят съвместно.

На практика обаче това няма как да се случи, тъй като тези на МВР не работят. Става дума за общо 280 камери. Това стана ясно още когато изчезна бившият шеф на ДАНС Петко Сертов - през декември 2014 г., пише още "Правен свят".

Тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков заяви, че частна фирма е патентовала софтуера и е поискала да й се плащат пари без обществена поръчка. Тогава премиерът Бойко Борисов нареди, ако трябва да се съкратят служители, но камерите да заработят. Малко по-късно Вучков и Фандъкова подписаха споразумение за съвместно ползване на общинското и полицейското видеонаблюдение, а Вучков обеща, че камерите на СДВР ще заработят до 3 месеца. Това не стана.

Преди няколко месеца столичната полиция обяви поръчка за "възстановяване" на видеонаблюдението. В нея се предвиждаше камерите да са разпределени в 13 зони. Става дума за централната част на града, където са и най-посещаваните места - площадите "Св. Неделя", "Ал. Батенберг", "Гарибалди" и този пред президентството, градинката пред "Кристал", Орлов мост, Борисовата градина, булевардите "Дондуков", "Мария Луиза", "Цар Освободител", по канала, "Васил Левски", "Патриарх Евтимий" и по улиците "Гурко", Граф Игнатиев" и "Раковски".

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини