Huawei планира да изпревари Apple до 2018

Huawei очаква до две години да изпревари Apple на пазара за смартфони. В по-далечна перспектива китайският производител си поставя за цел да детронира Samsung, съобщи агенция Nikkei.

На международното изложение по електроника IFA в Берлин шефът за потребителския бизнес на Huawei Ричард Ю заяви, че Samsung практически е изчезнала от пазара в Китай, а Apple търпи спад. По неговите думи, Huawei може да стане вторият по големина доставчик на смартфони в света още през 2018 г.

В близките пет години Huawei възнамерява да свали от пиедестала сегашния лидер Samsung, допълни Ричард Ю. В момента компанията заема трето място на световния пазар за смартфони, като през миналата година е продала 106 млн. устройства, в сравнение с 213 млн. за Apple и 324 млн. за Samsung, по данни на IDC.

Агресивната риторика на Ричард Ю отразява стремителния прогрес на Huawei в последните години, въпреки забявянето в ръста на пазара за смартфони и изострената конкуренция. Топ мениджърът заяви също, че Huawei дава отпор на китайските производители Oppo и Vivo, като не им позволява да оспорват лидерството на компанията на местния пазар.

рез второто тримесечие в Топ 5 на пазара за смартфони попадат именно Samsung, Apple, Huawei, Oppo и Vivo с  пазарни дялове съответно 22,4%, 11,8%, 9,4%, 6,6% и 4,8%, по данни на IDC.

Huawei си поставя за цел да продаде 140 млн. смартфона през 2016 г., което е с 30% повече спрямо миналата година. През първото полугодие потребителският бизнес на компанията, в който влизат и смартфоните, бележи 41% ръст на приходите до 11,6 млрд. долара. Huawei е доставила над 60,5 млн. устройства, или с 25% повече спрямо първата половина на 2015 г.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини