Родители вадят до 10 000 евро за частно школо на детето

Таксите в частните училища няма да имат сериозна промяна, ще са със стотина евро повече заради повишението на минималната работна заплата и прага на учителските заплати. Най-високи са таксите за най-малките, защото в тях се калкулира храната, спането и доста допълнителни занимания.

Може да звучи парадоксално, но в гимназиите излиза най-евтино. Като цяло таксите са от 4000 до 10 000 евро на година, каза за в. "24 часа" Валентина Денчева, директор на частното училище "Веда" и секретар на Българската асоциация на частните училища.

Според нея плюсовете на частните училища се доказаха през годините.

Сред тях са високите резултати на матурите и националното външно оценяване след 7-и клас. Освен българската диплома в най-добрите, сертифицирани по IB, може да се получи и Международният бакалауреат (International Baccalaureate Diploma) - конвертируема по цял свят диплома.

“Отдавна умря митът, според който децата отиват в частните училища, за да яздят и да упражняват екзотични спортове. Те имат много съществени постижения, където и да отидат. В частните училища се работи много сериозно - за знания и постижения, а не просто за диплома”, твърди Валентина Денчева.

В нейното училище 100% от учениците стават студенти, като цяло статистиката за частните е 98%. Една част заминават в чужбина.

Според новия Закон за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила от 1 август, от 2018 г. частните училища, които пожелаят, може да получат финансиране от държавата. Това ще стане обаче при условието 20% от децата да учат безплатно От асоциацията се чудят как ще се развива училището, ако издържа 20% от учениците.

Сред въпросителните са още по какви критерии ще бъдат избрани безплатните ученици, как ще обяснят на родителите на другите защо техните деца не са сред посочените. Много частни училища учредяват стипендии за отличен успех или високи постижения в спорта и изкуствата, като така де факто таксата за обучение се намалява или пада.

130 са частните училища, като 39 от тях са частни професионални колежи, които дават степен на професионална квалификация, но не на образователна. Това също произтича от новия закон.

Сега колежите са по закона за професионалното образование. Сред частните има професионални, профилирани гимназии, начални и основни училища. Първото частно училище е открито през 1992 г. Пионерите са тези, които след това правят асоциацията.

Тенденция е частните детски градини да откриват и училища по настояване на родителите. Частната детска градина “101 защо” откри основно училище “Томас Едисън”. Така направиха и собствениците на зелена детска къща “Монтесори” в Драгалевци - възпитаниците ѝ продължават в основно училище “Откривател”. Прави се, защото родителите са приели услугата като добра. Гимназията “Проф. Иван Апостолов” пък има и основно училище “Аз буки”, а детската градина е “Малки стъпки”.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини