Луната влияе за нашествията на медузи, откриха учени

Нашествията на медузи край плажовете на Средиземно море са пряко свързани с лунния календар, установи израелско проучване, за което съобщава Франс прес.

Ако летовниците желаят да избегнат болезнените опарвания от тези животни, те трябва да се вгледат по-скоро в Луната, отколкото в морската шир, отбелязва агенцията, цитирана от и БТА.

Прииждането на медузите, които са вечният кошмар на курортистите, е по-често в средата на лунния месец, преди и по време на фазите на пълнолуние

На експертите се удало да установят и идеалната температура за тези мекотели - те обожават топлите води, между 28.2º и 30º по Целзий.

Проучването, ръководено от Ави Алгазир, било поръчано от Националната електрическа компания на Израел, тъй като медузите представляват голям проблем за нея.

Всяко лято безброй медузи биват всмуквани от помпените системи на израелските електрически централи, като по този начин задръстват инсталациите. От тях страдат най-вече филтрите.

Алгазир смята, че резултатите от проучването ще бъдат от полза не само за Националната електрическа компания на Израел, но и за всички страни, развиващи туризъм по средиземноморското крайбрежие.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини