Властта затегна коланите, НС и министерствата с излишък. Преглед на печата

24 часа

“Газпром” очаква $ 180 млн. за дела си в “Овергаз”

180 млн. долара - такава цена очаква “Газпром” за дела си от 50% в “Овергаз инк”, твърдят източници, запознати с плановете на руската компания. Преди ден стана ясно, че тя е включила в бизнес плана си до края на тази година продажбата на акциите. В момента Департаментът по управление на имуществото и корпоративни отношения в “Газпром” прави оценка на пазарната стойност. Доходите от продажбата са включени във финансовия план на компанията за тази година. От “Газпром” отказаха коментар с мотив, че това са търговски преговори между частни партньори.

„Труд”

Тютюневите складове предвидени за жилища от италианците

Не е изключено провалени бизнес планове да стоят зад палежа на тютюневите складове в Пловдив, научи „Труд“.Италианските братя Паоло и Рикардо Каральо искали да превърнат емблематичните сгради в луксозни апартаменти и офиси.

Още през 2010 г. тяхното дружество Р.И.П.А. ООД, представлявано от бившия почетен консул на Италия в Пловдив Пиетро Луиджи Гиа, поискало от Министерството на културата одобрение за „Комплексен инвестиционен проект за обществено и делово обслужване“. От ведомството на Рашидов го отхвърлили, тъй като проектът предвиждал демонтаж на складовете, надстрояване и изграждане на подземни гаражи.

 „Стандарт”

Кредитите поскъпват с малко за месец

Лихвите и по депозитите, и по кредитите продължават да падат и през юли. Това е повсеместната тенденция от доста време и някое и друго изключение само потвърждава правилото. Картината изглежда малко по-различно единствено при сравняването на месечна база.

При съпоставяне на някои показатели с резултатите в края на юни се забелязва обръщане на тенденцията. Така например лихвите по новите срочни депозити на фирмите в лева през юли нарастват с 0,06 процентни пункта и с 0,03 пр. п. в евро в сравнение с месец по-рано. Данните са от месечната лихвена статистика на БНБ. Вижда се обаче, че промените са повече от пренебрежими. По-отчетливи са резултатите, сравнени на годишна база.

Лихвите по срочните депозити за бизнеса на годишна база падат с 0,24 пр. п. до 0,41% при левовите сметки и с 0,18 до 0,41 в евро. При гражданските влогове ситуацията е идентична - незабележимо нарастване на месечна база с 0,01 при новите депозити в лева и спад при евровите с 0,02.

„Монитор”        

Властта затегна коланите, НС и министерствата с излишък

Здраво затягане на коланите във финансово отношение е направила властта, става ясно от отчетите за харчовете на парламента и министерствата към първата половина на годината. Данните в тях масово вещаят излишъци след декември, като изразходваните пари в повечето случаи са далеч под половината от заложения за цялата 2016-а бюджет за съответното ведомство.

Икономиите идват на фона на многократното настояване на премиера Бойко Борисов пред министрите за по-добра финансова дисциплина. Заръка в тази посока той отправи и на заседанието на кабинета в началото на месеца, ядосан от появили се молби за отпускане на допълнителни средства.

 „Сега”

Премиерът обяви рекордна цена за 6 км от Околовръстния път на София

За да бъде довършена Западната дъга на Околовръстното шосе на София, са нужни 350-400 млн. лв. Става дума за 6 км от "Люлин" до бул. "Цар Борис III". Изчислението на око направи премиерът Бойко Борисов. Той се ожали, че това ще е последният участък от обходите на София, който ще се построи, а докато това стане, прибирането му в Банкя щяло да продължи да бъде трудно. Миналата година регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че тези 6 км плюс продължението от 5.5 км, което ще бъде открито на 14 септември, ще струват 200 млн. лв.

„Дума”

Пациенти останаха без процедури в Сапарева баня

Около 200 пациенти на специализираната болница за рехабилитация в Сапарева баня протестираха заради недостиг на минерална вода. Според тях това е причината процедурите в комплекса да не се правят пълноценно.Ползващите кабинетите и залите за процедури смятат, че 103-градусовата вода отива преобладаващо за гейзера, символ на курорта, който работи и през нощта заради туристите. Така им се осигурява атракция - водният стълб изригва на всеки 2 секунди на около 20 метра височина. По тази причина количеството вода към болницата е намаляло драстично. От санаториума обясниха, че в сряда през нощта гейзерът е бил пуснат, заради което не е имало вода за процедурите.Служители в санаториума смятат, че причината да няма вода за възстановяващи процедури на пациентите в санаториума е недостигът на течността, съобщи Вяранюз. Градоначалникът на Сапарева баня Калин Гелев е категоричен, че проблемът е в течовете по водопровода за лечебното заведение, собственичката Искра Генкова-Капаноглу и управителят Станислав Павлов знаят, че дългогодишните тръби трябва да се подменят, но не са предприели нищо.

„Капитал дейли”

Сделката за "Дунарит" отново е блокирана по искане на фирма на Пеевски

Кредиторът "Виафот" твърди, че има залог върху акциите на "Дунарит", който му дава право да гласува. От другата страна в спора не знаят за такъв договор.

Комисията за защита на конкуренцията след продължили половин година протакания и сменено ръководство пусна сделката за "Дунарит" преди дни. Но битката между ръководството и преките акционери (които са подкрепяни от банкера Цветан Василев) и заложния кредитор "Виафот инвестмънт България" (което е контролирано от Делян Пеевски) очаквано се пренесе в Търговския регистър.

Обявеното намерение конкурентът на русенския военния завод "Емко" да придобие контрол чрез увеличение на капитала с 60 млн. лв. беше заявено за вписване в понеделник. Надеждите за приключване на сагата обаче явно са били прибързани и от насрещния лагер първо направиха опит чрез молби до Агенцията по вписванията да забавят процедурата, а после и чрез определение на Софийския градски съд успяха да спрат вписването заради иск, с който оспорват легитимността на общото събрание на "Дунарит".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини