Родителите на Стоян Балтов осъдиха съда и прокуратурата

Родителите на убития преди 8 години студент от Сливен Стоян Балтов осъдиха Софийския градски съд и прокуратурата на Република България.

Институциите трябва да платят по 50 000 лева обезщетение на майката и бащата за претърпени неимуществени вреди от това, че наказателното дело за убийството на сина им не е приключило в разумен срок. Решението взе Окръжният съд в Сливен, съобщи "Труд".

Зарка Димова-Балтова и бащата Стоян Балтов заведоха дело заради това, че от датата на жестокото убийство до влизането в сила на присъдите на тримата убийци са изминали 6 години, без обективно оправдание за тази продължителност. 

Освен това, в затвора е само единият от осъдените – Александър Данаилов. Съучастниците му Светлозар Стоянов и Вили Георгиев успяха да избягат от България и все още са в неизвестност.

19-годишният студент по фармация Стоян Балтов беше убит на 5 декември 2008 година пред дискотека „Амнезия” в Студентския град в София след жесток побой с ритници по главата и тялото. 

Престъпление беше извършено от тримата осъдени, които тогава бяха на 20-21 години. 

Първоначално подсъдими бяха само Данаилов и Георгиев. През 2009 г. делото бе прекратено заради пропуски на прокуратурата. Обвинението поиска удължаване на срока за разследване и в новия обвинителен акт под наказателна отговорност беше привлечен и Стоянов.

Делото приключи с присъди чак през лятото на 2013 г. Данаилов и Стоянов получиха по 18 г. затвор, но Георгиев беше оневинен. В онзи момент първите двама бяха бяха на свобода под парична гаранция, а той - под домашен арест. 

Двете следващи инстанции се произнесоха през 2014 г. През април Софийският апелативен съд потвърди присъдите на Александър и Светлозар, но осъди и Вили Георгиев на 18 г. затвор. През декември Върховният касационен съд потвърди присъдите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Да
    да учова Господь и окриля
    1 0
    16:52, 25 авг 2016
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
    00
    0010
    2 0
    20:29, 25 авг 2016
    Докато тия присъди за десетки хил лева не се сложат на дирника на съответния съдия и прокурор все ще е така .
Последни новини