Туристическият бранш в Париж със €750 млн. загуби след атаките

Ислямистките атаки, стачките и наводненията изгониха чуждестранните туристи от френската столица в първата половина на годината. Те са довели до около 750 млн. евро загубени приходи за туристическата индустрия на Парижкия регион, съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на официални лица.

Време е да осъзнаем, че туристическият сектор преминава през индустриална катастрофа, призна ръководителят на туристическия борд за Парижки регион.

Той подчерта, че са нужни огромни инвестиции, за да се защитят работните места в сектора и призова външния министър бързо да се срещне с местните представители на туристическия бранш.

Около 500 000 души в Ил дьо Франс са заети в дейности, свързани с туризма, превръщайки го в най-голямата индустрия региона.

Франция, която се стреми да съживи икономиката си, е силно зависима от туризма, който съставлява над 7 % от Брутния вътрешен продукт и над 13 % от този на Ил дьо Франс, който включва Париж – най-посещавания град в света.

Туристическият сектор във Франция страда, откакто джихадисти избиха 130 души при атаките в Париж миналата година. На 14 юли тази година пък въоръжен вряза камион в тълпа в Ница. Две седмици по-късно двама въоръжени убиха свещеник в малък град в Нормандия. Стачките срещу спорната трудова реформа и наводнения през юни също доведоха до отлив на туристи.

Нощувките в хотелите са намалели с 8,5 % в региона Париж - Ил дьо Франс в първата половина на годината. Регистриран е спад от 11,5 % за чуждестранните туристи и 4,8 % спад на френските граждани.

Японските туристи са с 46,2 % по-малко в първата половина на годината, в сравнение със същия период на 2015 г. Спадът на руснаците е с 35 %, китайците – 19,6 % и американците с 5,7 %.

Франция е най-посещаваната държава в света. Миналата година е била посетена от близо 85 млн. чужденци, включително 16 млн. в Париж.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини