Германски съд забрани на 18-годишна мюсюлманка да ходи на училище с никаб

Съдът в Оснабрюк е отклонил жалбата на 18-годишна мюсюлманка, в която тя иска да ѝ се разреши да посещава гимназия с никаб, съобщи The Independent.

Момичето е родено и израснало в Германия. Ученичката се обърнала към съда за разрешение да ходи на училище изцяло покрита, само с цепка за очите. Била приета да учи там през април, но после ѝ забранили да се явява в гимназията в този вид. От училището обясняват, че носенето на никаб пречи на образователния процес.

Ученичката отказала да се яви в съда лично, защото не искала да привлича вниманието на медиите.

Досега спорните случаи между ученици и учители на са достигали до съда, отбелязва изданието Neue Osnabrücker Zeitung. Този път не се стигнало до компромис. Момичето предложило да си открива лицето пред учител преди да влезе в час, но педагозите преценили, че това не е достатъчно.

За нормалното общуване между преподавателя и учаниците значение има и невербалната комуникация, която в случая е невъзможна, и това е позицията на учебното заведание, пище The Independent.

Решението на съда за никаба идва на фона на призива на политиците за забрана на закриващи лицето дрехи. Германският канцлер Ангела Мекрел каза преди дни, че тези жени, които носят чандра (паранджа, бурка, реже чадра) имат "малко шансове да се интегрират в Германия".  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини