Пловдивска община мълчи за изгорелия Тютюнев град

Десетки пловдивчани се събраха в снощи пред оградата, опасваща улица "Иван Вазов" срещу останките на изпепелените в събота (20 август) четири тютюневи склада, част от ансамбловия паметник на културата, наричан още Тютюнев град. Те оставяха цветя и се закичваха с траурни лентички в знак на почит пред пострадалите от вандалския акт културни ценности, предаде БГНЕС. Имаше и плакати с надписи като например "Ако сградата ти е по-културна от теб, не я пали". Протестиращите са категорични - те искат от Общината пълен отчет за собствеността на тютюневите складове, както и оставката на кмета Иван Тотев и ще протестират днес (22 август) от 10:00 часа.

Все повече версията за умишлен палеж на складовете изглежда вероятна в очите на хората. Това е и основната версия, по която работи полицията. Прекалено много са съвпаденията в поредицата "инциденти" с паметници на културата на атрактивни места в града, смятат мнозина. Прокуратурата вече образува досъдебно производство, общината събра кризисен щаб, а в днес (22 август) се предвиждат редица протестни прояви на различни съсловни организации предимно в сферата на изкуствата.

Разположени на над 5 хиляди дка площ, складовете са строени през 20-те години на XX век, експлоатирани са дълги години, но пустеят от около две десетилетя. Складовете бяха разпродадени бяха през 2005-та година. Два от складовете са дарение на тютюневия търговец и голям благодетел Димитър Кудоглу. Те са били посочени в дарителския му акт като доходоносни здания за осигуряване дейността на създадения също от него Дом на здравето, в който безплатно са се лекували бедните граждани на Пловдив, предимно от туберкулоза, но са получавали медицинска помощ и за други болести. Самият Дом на здравето също е унищожен. Своеобразен финал на цялата сага с погубените имоти от дарителския акт е фактът, че двата склада на Кудоглу изгоряха точно на рождения му ден - той е роден на 21 август 1862 година.

Пловдивчани, които се събраха на протеста в неделя вечерта, изразиха намерение да не оставят скоро гнева си да изтлее и да принудят институциите да си свършат работата и да посочат виновниците за тежката катастрофа.

Държавната реакция

От думите на арх. Жана Джугаланова, старши експерт в Националния институт за недвижимото културно наследство, стана ясно, че един от изгорелите складове всъщност не е обявен за Паметник на културата. Защо са се забавили документите, Джугаланова не можа да каже. Зам.-министърът на културата Бони Петрунова пък каза, че тютюневите складове са частна собственост и затова "са в такова състояние". Складовете не са продадени от държавата, а от "конкретна структура", добави тя, визирайки Пловдивска община. Според Петрунова има конкретни законови текстове, които определяли какви са санкциите за недобросъвестно стопанисване на паметници на културата, които са в ръцете на частни собственици. Би трябвало собствениците да платят възстановяването на тютюневите складове, заяви Петрунова, според която максималната глоба е 30 000 лева. Тази глоба обаче можела да се повтори многократно.

Пред Нова телевизия Цвятко Дешев от пожарната в Пловдив обясни, че макар складовете да тлеят, няма опасност от нов пожар.

Тютюневият град присъстваше в конспекта на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини