Откриха писменост на 5000 години край село Рибен

Писменост на 5000 години, която е възможно да е най-старата в света, е открита край плевенското село Рибен, обяви директорът на историческия музей в Плевен археологът д-р Володя Попов, цитиран от БТА. Екипът, който работи на античното селище е ръководен от доц. д-р Сергей Торбанов от БАН.

Археолозите са открили глинена плочка с пиктограми. Това са писмени знаци, които са в основата на раждането на писмеността. На плочката е записана стилизирана информация, която най-вероятно показва отношението на древните хора към божествата, поясни д-р Попов.

Според него намерената плочка при село Рибен носи писмени знаци, които предхождат писмеността на Шумерия и Египет, датирана 2000 години по-късно. Той обясни, че откриването на този вид протописменост в Рибен, е доказателство, че първата форма на писмено предаване на информация е ставало точно тук - на Балканите и в България.

До момента в този район на страната са намерение около 120 подобни артефакти, което е "откритието на века за писмената комуникация на човечеството", смята доц. Попов.

Археологът е убеден, че протописмеността в света се е родила на територията, която днес е Северозапдна България. Последната находка от Рибен е съхранена в селище, върху което след това е построена римска станция, която се разкопава от археолозите.

Директорът на музея в Плевен д-р Володя Попов заяви, че са спрели засега разкопките, защото е нужно през следващата година да бъдат привлечени още специалисти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини