Денят на Венера е почти година, а може да е имала условия за живот

Преди около 750 млн. години Венера може би е имала климат и условия подходящи за живот. Това показват последните анализи на климатичните модели, които са извършени от института "Годард" на НАСА, съобщава онлайн изданието Gizmodo.

Венера е с почти същите размери като Земята, но е доста по-близо до Слънцето. Въпреки това се пада на ръба на т.нар. обитаема зона, в която според учените една планета може да поддържа живот. Венера има гъста облачна покривка, която отразява около 70% от слънчевата светлина и затова е толкова ярка нощем. В момента нейният климат и среда са много тежки с множество вулкани, високи температури и изключително голямо атмосферно налягане.

Въпреки това преди милиони години обстановката вероятно е била друга. Според учените Венера може да е имала океани с дълбочина от около 525 метра. Атмосферата също е била доста по-малко токсична. Учените са използвали всички тези фактори и са ги сравнили с климатични модели на Земята.

Анализът показва, че при тези условия Венера би имала температура на въздуха от около 11 градуса средно, с максимум 35 градуса по Целзий. На теория това са идеални условия за живот на голямо разнообразие от организми.

Въпреки това обаче има много неизвестни. В момента Венера се нуждае от 243 земни дни, за да направи една обиколка около собствената си ос, и 225 дни земни дни за обиколка около Слънцето. Моделът показва, че когато е имала по-подходящи условия, един ден на Венера е бил 16 земни дни. Освен това различните опити на модела показват и голяма амплитуда в температурата и условията. Накратко, дори и в "хубавите" си дни Венера е била с доста нестабилен климат, който на моменти е бил отвъд критериите за подходящ за живот.

Засега няма как да има конкретни доказателства и всичко остава в рамките на теорията. Въпреки това данните ще са полезни за учените, когато изучават екзопланети и техните потенциални условия за живот.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини