Петролисти навлизат агресивно при соларките и батериите

Френската Total е първата голяма петролна компания с масивни инвестиции в нови енергийни технологии.

Total придоби Saft за $1 милиард, след което купуването на обещаващи компании за производство на батерии стана по-трудно и скъпо. Но другите топ петролни компании BP, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil и Royal Dutch Shell имат налични пари от порядъка на $5 до $30 милиарда, въпреки спадащите от 2012 г. насам печалби. За тях е важно да използват тези пари за инвестиции, подобни на направената от Total.

Факт е, че да се развиват извън петролната сфера е рисково – в трудно предвидимия и бурно развиващ се свят на батериите е много трудно дори за големите играчи. В същото време обаче е изключително важно да се действа, защото транспортният сектор и мрежата прогресивно се движат към все повече електрифициране и големите играчи, които не направят навреме нови инвестиции в добавка към петролното си портфолио рискуват много.

Иначе казано, сега компаниите развиващи нови технологии при батериите и соларните системи може да са скъпи дори за петролните гиганти, но в бъдеще цените им ще бъдат много по-високи. Така, с новите си инвестиции в батерии и соларки Тotal определено е в по-добра позиция спрямо останалите.

Виж само как напредва Panasonic, която благодарение на Tesla се превърна в най-големия производител на батерии в света. Други компании от сектора се развиват буквално всеки ден, а след скорошното обявяване на сливане между Tesla и SolarCity се заформя нов енергиен гигант, с когото сега изглеждащите огромни петролни компании в един момент ще е много трудно да се конкурират.

Според Lux Research, за големите петролни компании потенциални обекти за придобиване са Samsung SDI, Toshiba и NEC. Топ играчите Panasonic, Hitachi и китайската BYD най-вероятно вече са извън възможностите дори на гигантите на петрола, тъй като всяка от тях е част от голям конгломерат оценяван на над $20 милиарда.

Samsung SDI, Toshiba и NEC обаче са достъпни цели, като в същото време са с отделно и по-фокусирано към батериите производство. Всяка от тях все така струва повече от онзи милиард, който Total плати за Saft – сделка, която скоро ще изглежда все по-добра и далновидна.

Но нещата вече не опират само до батериите. Инвестицията на Total е насочена и към

соларните и системите за разпределение на енергия
През 2011 г. Total купи контролиращ дял в SunPower – години преди да купи производителя на батерии Saft. Компанията е инвестирала и в Stem, Sunverge, Powerhive и Off-Grid Electric.

Подходът на Total е важен урок за другите петролни супер сили и показва, че вече не е достатъчно да си купиш само производител на батерии. За извличане на максимална полза от изгряващите възможности трябва да се инвестира също и в соларни и вятърни технологии за добив на енергия, както и в разработката на хардуер и управляващ софтуер.

Сега Total има преднина. Очакваме ходовете и на останалите петролисти.

Източник: eCars

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини