DESI - спектроскопът за тъмна енергия ще създаде 3D карта на Вселената

През 2017 година министерството на енергетиката на САЩ започва строежа на удивителния инструмент с име Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI). С негова помощ учените възнамеряват да създадат подробна триизмерна карта на Вселената, на която ще бъдат нанесени милиони галактики. Проектът е с кодово име Critical Decision 3 и по него са работили стотици учени и специалисти през последните няколко години. Сега теоретичната част приключи, за строежа са намерени пари и първите модули на този прибор вече се произвеждат. Плановете са през 2019 година DESI да започне да улавя светлината от далечните светове.

На показаната фотография се вижда фрагмент от DESI, който външно прилича на парче пица. Това е един от елементите на прибора, като те ще бъдат общо десет. Във всички тези компоненти ще бъдат поставени 5000 цилиндрични робота, които образуват един общ гигантски свръхчувствителен фотоапарат, който може да улавя и най-слабата светлина от далечните галактики. Антибликовите оптични лещи с висока прозрачност струват $6 милиона. Предстои да се изградят и 10 спектрографа за измерване на дължината на попадналата в устройството светлина.

DESI ще бъде поставен в помещението, където се намира 4-метровия телескоп Mayall в най-високата точка на Аризона. Учените очакват да разберат повече подробности за загадъчната тъмна енергия и за Големия взрив.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини