Турция обяви: България екстрадира "предателя" Абдулах

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви, че България ще предаде на Анкара бизнесмена Абдулах Бююк. Турчинът е издирван от страната си заради опита за преврат там.

Според Чавушоглу - Бююк не е получил политическо убежище в България и ще бъде предаден на Турция.

"Молбата на Абдуллах Бююк за предоставяне на политическо убежище е била отхвърлена от българските власти. Българските власти решиха да го екстрадират и в момента го довеждаме в Турция", е заявил турският външен министър пред изданието "Хаберлер", цитирано от БТА.

Това, че Турция иска България да екстрадира Бююк заради връзки с организацията на изгнаника в САЩ Фетхуллах Гюлен, се разбра в началото на август, отново от изказване на Чавушоглу. Тогава първият дипломат на Анкара обяви пред голям митинг, че турска делегация ще пристигне в България, за да поиска екстрадицията.

Това предизвика серия от реакции у нас. Още тогава правосъдният министър Екатерина Захариева обяви, че Турция на няколко пъти е искала екстрадицията на Бююк, но Софийският апелативен съд е отказал. Последният отказ бил от края на март.

Още тогава се появиха информации, че Бююк не е у нас. Захариева дори посъветва Турция да иска екстрадирането на бизнесмена от държавата, в която е.

Абдулах Бююк се занимава с търговия с интернет домейни у нас. В разгара на информациите, че Турция иска екстрадицията му, той обясни, че вероятно не става дума за него.

"Не искам никакви проблеми с Турция. Аз съм тук легално, нямам проблеми тук, но не вярвам на Турция", обясни тогава той по телефона пред bTV.

Засега няма коментар от българска страна на изявлението на Чавушоглу.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини