Ердоган се среща днес в Санкт Петербург с Владимир Путин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отива днес в Санкт Петербург, за да разчупи официално леда с руския си колега Владимир Путин, посочва АФП.

Посещението идва в много подходящ момент за турския лидер, който е много огорчен от липсата на подкрепа от неговите западни "приятели" след осуетения преврат,.отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Днес Ердоган предприема първата си визита в чужбина след опита за преврат на 15 юли, за който турските власти обвиняват организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Тя се осъществява след помирението, което стана възможно след "съжаленията", изразени от Ердоган за свалянето през ноември м.г. на руски бомбардировач над турско-сирийската граница.

Ердоган се зарадва на реакцията на Русия по повод осуетения преврат: Путин беше един от първите чуждестранни лидери, който му се обади по телефона, за да осъди енергично преврата. И - без да е изненадващо – той не демонстрира настроенията на европейските лидери във връзка с последвалите репресии.

Турция е загрижена да поправи щетите, предизвикани от руските санкции, в секторите на земеделието, строителството и туризма, отбелязва АФП.

Стокообменът между двете страни е намалял с 43 процента - до 6,1 милиарда долара, от януари до май тази година по данни от Кремъл. Посещенията на руски туристи са отбелязали рязък спад от 93 процента през юни на годишна база.

На срещата в Санкт Петербург президентите на Русия и Турция ще разговарят за отмяна на руското ембарго за внос на турски хранителни продукти и възобновяване на чартърните полети.

Ще бъдат обсъдени също проектът за газопровод "Турски поток", уреждането на сирийската криза, борбата с тероризма и други теми, посочи миналата седмица Юрий Ушаков, външнополитически съветник на Путин.

Ушаков подчерта факта, че Ердоган отива в Русия толкова скоро след осуетения преврат (по-малко от месеца). Това според него показва важността, която Анкара отдава на отношенията си с Москва.

Това ще е историческо посещение, ново начало, очаква турският призидент.  В разговорите с моя приятел Владимир аз вярвам, че ще бъде открита нова страница в нашите отношения, каза той в интервю за ТАСС преди визитата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини