Кораб ще проведе научна експедиция в морето у нас

Правителството разреши пребиваването на научно-изследователския кораб „Stril Explorer” във вътрешните морски води на България, както и посещения в пристанище Бургас в периода от 25 август до 5 октомври т. г.

Разрешението е във връзка с извършването на океанографска експедиция по реализацията на дългосрочния проект „Black Sea Maritime Archaelogy Project”.

Експедиция е продължение на миналогодишните изследвания, проведени в рамките на проекта. При нейната реализация, освен продължаване на дейностите по дистанционно заснемане на дъното, се предвиждат пробовземания на дънни седименти за геоложки анализи в лабораторни условия, за да бъде събрана по-детайлна информация за променящата се околна среда с цел проследяване на промените в климата и морското ниво и за начина, по който тези промени са повлияли на културното развитие на крайморските общества.

Научните изследвания, които са предназначени изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда, ще се извършват с безопасни методи и средства и не създават затруднения за страната при упражняване на суверенните й права и юрисдикция.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини