Колко пари са похарчени за спасяването на Мат Деймън

Много. Но при всички случаи спасяването му е донесло много повече...

Повечето от вас сигурно са гледали последния филм на Мат Деймън - „Марсианецът“. Там той играе астронавт,  зарязан на Марс, който трябва да бъде спасен. Филмът беше добър, но нямахте ли чувството, че вече сте гледали Мат Деймън да попада в такава, меко казано, неловка ситуация. Съвсем скоро той за пореден път се завърна като Джейсън Борн – един от малкото му роли до сега, в които не трябва да бъде спасяван, макар че и това е въпрос на гледна точка. Това, което се чува за сюжета на „Джейсън Борн“ е, че той отново ще се забърка в ситуация, от която ще е трудно сам да се измъкне. Но да погледнем по-глобално на нещата.

Този специфичен избор на роли е така подозрителен, че един австралиец си прави труда да изчисли каква фиктивна сума пари е похарчена за спасяването на Мат Деймън от всичките му кино щуротии. Неговото проучване е съвсем научно и математически обосновано и е съобразено с такива икономически предпоставки, като инфлацията например. Дълго време Кинан Енг смята, умножава, дели, изследва, сравнява бюджетите на всички филми, в които Деймън трябва да бъде спасен от корпорация, правителство или просто от човечеството.

Трябва да се отбележи, че неговото проучване е валидно към декември 2015 г. Всички бъдещи роли на Деймън, в който трябва да го вадим от черни дупки и паралелни вселени, както и възможността да се случи катастрофална инфлация, не са включени във финансовото уравнение. 

Да започваме с филмите му един по един в относителен хронологичен ред.

Кураж под огъня (1996) — $300,000
Изчислено е, че за хеликоптера, който спасява героя на Деймън по време на първата война в Персийския залив, военните сили на САЩ биха похарчили около 300 000 долара.

Спасяването на редник Раян (1998) — $100,000
Спасителна операция за един единствен войник по време на Втората световна война би струвала скромните 100 000 долара.

Titan A.E. (2000) — $200 милиарда
Един от спасителните кораби, който евакуира героя на Деймън Кейл от земните несгоди би имал имагинерен разход на ресурс за тази операция в бъдещето (от гледна точка на днешните финансови разчети) – не повече от 200 милиарда долара.

Сириана (2005) — $50,000
Тук е изчислен само един параметър. Еднопосочен полет със самолет / който трябва да измъкне Деймън от неприятна каша/ на частна фирма за охрана от Близкия изток до Швейцария по ценоразпис би струвал нито повече, нито по-малко от 50 000 долара.

Зелена зона (2010) — $50,000
Този разход пак е логистичен и е в перото транспортни. Около 50 000 долара струва на Американската армия да прибере клетия Деймън от разгара на бойното поле, пак в Близкия изток.

Елизиум (2013) — $100 милиона
Толкова. 100 милиона долара би струвало на космическа станция да достави на бедстващите земляни, и на най-важния от тях – Деймън – хуманитарна помощ. Към тази цифра са включени и всички допълнителни разходи по повреди на специална техника, които той нанася на собствеността на правителството.

Интерстелар (2014) — $500 милиарда
Какво да кажем – космически филм с фиктивни космически разходи. Спасяване с много модерен и неизмислен още космически кораб, който трябва да е оборудван и технически изправен да пътува през всякакви червейни и черни галактически дупки, струва, да речем, 500 милиарда долара. Имайки предвид, че Земята всеки момент ще умре и човечеството общо взето залага на тази спасителна операция, парите са добре целенасочени, но пък героят му почти опростява тази експедиция с това неадекватно поведение и намира смъртта си в на някаква далечна планета в някаква далечна галактика.

Марсианецът (2015) — $200 милиарда
Само една година след като е изоставен на планета в далечна галактика, Мат Деймън бива отново зарязан, само че този път на Марс. Опитите на човечеството да го прибере вкъщи, които в крайна сметка се оказват успешни, биха стрували на НАСА – 200 милиарда долара.

Като теглим чертата се оказва, че за спасяването на задника на Мат Деймън във всички негови филми до сега са похарчени имагинерните 900,100, 500, 000 долара!

Този австралиец също така изчислява, че бюджетът на всички филми, които се занимават с космическите и земните несгоди на Деймън, е общо 729 милиона долара.

Защо обаче в това „изследване“ не са включени ролите на Деймън като Джейсън Борн? Според Енг в тези филми Деймън пътува за своя сметка, като сменя сума ти паспорти и и общият му разход е доста трудно изчислим. Да, много пари са похарчени от тези организации, които се опитват да хванат Борн, но те със сигурност не са загрижени за неговото спасение. Другият въпрос е - струва ли си да бъде спасяван Мат Деймън? Всъщност в крайна сметка, много от лудостите, които героите му вършат, са очарователни и филмите му са визуално зашеметяващи приключения, които си струват дългосрочната инвестиция в нашето забавление.

Източник: cinefish

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ки
    Киноман
    0 0
    17:17, 1 авг 2016
    Не ви ли е срам така да копирате статии на други хора от преди 1 година .... Източник синефиш друг път .. Просто потърсете заглавието на английски в гугъл
Последни новини