Защо сънят на лява страна е здравословен

За някои хора сънят е най-приятно прекараното време от денонощието, за други е сързан с мъчителни прекъсвания или става причина за отоци и подувания. Всички имаме нужда от здрав сън, за да се възстановим и да се чувстваме добре на следващия ден. А изглежда, учените смятат, че позицията на тялото ни по време на сън може да промени доста резултата.  Те твърдят, че е много по-здравословно да се спи на лявата страна. Ето и аргументите в полза на това:

Подобрява работата на лимфната система

Лимфната система изпълнява отговорни функции в организма - да го прочиства от токсини и от продуктите на обмяната на веществата. Лимфната система се влива в гръдния проток, който е отляво. Според експертите, когато спим на лява страна, ускоряваме дейността там. Доколкото лимфата също така транспортира белтъчини и други важни вещества до клетките, смята се, че при спане на лявата страна тези вещества достигат по-бързо до предназначението си. Но лимфата транспортира и раковите клетки, които образуват метастазите, затова този съвет не важи за раково болни.

Далакът функционира по-добре

Слезката е най-големият орган от лимфната система. Намира се отляво под диафрагмата, затова силата на тежестта подобрява кръвотока към слезката. В този орган кръвоносната и лимфната система са в най-тясна връзка, тук се образуват и съхраняват лимфоцити (бели кръвни телца) и се разграждат остарелите еритроцити (червени кръвни телца).

Облекчава освобождаването на червата

Мястото, където се съединяват тънкото и дебелото черво е разположено в лявата част на тялото, близо до апендикса и се нарича илеоцекален клапан. Преминаването на съдържанието на червата през този клапан се облекчава в значителна степен, когато лежите на лявата си страна.

Помага при киселини и рефлукс нощем

Ако получавате киселини (рефлукс) през нощта, спането на лява страна може да облекчи страданията. При такава позиция стомахът остава по-ниско от клапата (езофагеалният сфинктер), свързаща го с хранопровода. Така съдържането на стомаха няма възможност да попадне обратно в хранопровода.

Защитава черния дроб от претоварване

Нашият черен дроб е от дясно и не е сложно да си обясним, че се препълва за времето, през което спим. Ако сме легнали на лявата си страна, притокът на токсини е по-равномерен, а работата на този важен детоксикиращ орган протича без претоварване.

Подобрява работата на сърцето

Лявата страна на сърцето е тази, която изпомпва кръвта към тялото, затова спането на лявата ни страна помага на сърцето да си върши по-добре работата. Тази позиция е добра и за аортата и за долната куха вена, която носи венозната кръв цъм сърцето и се намира вдясно от гръбначния стълб.  

Полезно за бременни

Няма нищо лошо да се спи на дясната страна по време на бременност. Но сънят на лява страна защитава черния дроб от излишен натиск, с което се предотвратяват някои проблеми. освен това да сте на лявата си страна по време на сън подобрява циркулацията на кръвта, както вече стана дума.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини