Министри искат държавна намеса в университетските специалности

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева предлага държавата да се намеси в определянето на университетските специалности чрез финансовите механизми, с които разполага.

Предложението стана публично известно чрез стенограмата от последното заседание на Министерския съвет. По време на обсъждането на точка №25 от дневния му ред - за  за отпускането на над 1.5 млн. лева за покриване на дълговете на Великотърновския университет - министри обсъждат как да се реши проблемът с кризата в университетите, които все по-трудно запълват местата дори в най-търсените си специалности. В разговора се включват двама вицепремиери - Меглена Кунева и Томислав Дончев, и министърът на финансите Владислав Горанов.

Вицепремиерът Дончев взема думата в подкрепа на казаното, като обръща внимание на проблема с филиалите и колежите.

По този повод Кунева коментира, че кабинетът трябва да стои единно и твърдо зад позицията, че не трябва да се разрешава разкриването на висши училища, когато на даденото място няма достатъчно младежи, които да станат студенти.

Вицепремиерът Кунева казва още, че правителството има финансови инструменти, с които да стимулира качеството. Констатира също, че пазарът на труда и пазарът на образованието в момента не се срещат. Дончев пък настоява да има "мораториум" по отношение на роенето на нови структури.

Премиерът Борисов приключва разговора, като обявява приемането на точка 25, но подчертава, че когато става въпрос за пари, университетите не са автономни от държавата".

OFFNews потърси коментара на най-старото висше училище у нас - Софийския университет - по въпроса дали обсъжданите нормативни промени биха нарушили автономията на университетите. От пресцентъра обаче отклониха въпросите ни с аргумента, че е по-добре да се изчака и да се види какво точно ще бъде предложено от образователното министерство.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини