Далавера с екотакси подхваща омбудсманът Манолова

Огромна далавера за 60 млн. лева с екотакси нищи националният омбудсман Мая Манолова. Това е кампания, която е започнала напоследък, стана ясно на пресконференция, на която Манолова направи обзорен отчет на първата година, откакто е на поста.

Тя обясни, че става въпрос за продуктовите такси, които се внасят при първа регистрация на автомобил. Вместо да отиват в бюджета на държавата и да се използват за дейности за опазване на околната среда, парите се вливат в 2-3 частни фирми.
Обяснява се, че тези такси са нужни за рециклирането на автомобила, когато той остарее и вече е неизползваем. След проверка Манолова е установила, черециклирането е печеливша дейност и изобщо не е нужно да се внасят пари предварително.

За този проблем обмудсманът е бил сезиран от граждани, които са алармирали, че екотаксите се внасят в частни организации и не се използват за опазване на околната среда.

Например за цяла Северозападна България действа едно единствено сдружение от фирми, което събира екотаксите при регистрация на автомобили. За цялата страна са не повече от 3. При регистрацията на кола на възраст над 10 години таксата е 275 лв., а за кола на възраст между 5 и 10 години – 260 лева. За новите коли е над 100 лева.

230 000 автомобили се регистрират годишно. От таксите се акумулират 60 млн. лева, които никой не знае къде отиват. Преди години години фирмите са били 30, а таксите по около 30 лева.

Мая Манолова настоява държавата да се намеси и да има публичност къде отиват парите от екотакси и да се създаде възможност за конкуренция. В Народното събрание е внесено предложение от народни представители за публична информация за тези пари, но все още не минало.

Внасянето на екотаксите се изисква съгласно Наредба за продуктовите такси в Закона за управление на отпадъците, който е отворен за гледане в НС.

По време на представянето на отчета си омбудсманът Мая Манолова призна, че най-трудната битка през изминалата година е била и продължава да бъде тази с рекета от страна на „Топлофикациите”.
Тя обясни, че се касае за много интереси, пари, влияния, зависимости. Това е цяло блато, в което трудно може да се отбележи победа в полза на гражданите, подчерта Манолова.

Тя е категорична, че не се е отказала от битката и през новия топлофикационен сезон ще я започне с нови сили. Ще изпрати писма до всички общински съветници в София с настояване Столичният общински съвет да предложи правила, които да защитават и интересите на гражданите, а не само тези на топлофикационното дружество.

През закони да бъдат забранени възможностите за рекет от страна на Топлофикациите. Мая Манолова ще настоява и за среща с евродепутати от всички цветове. Тя обеща ако не успее с българските администрации, да потърси помощ от Европейската комисия.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публично поели ангажимент за освобождаване на гражданите от юристконсулските такси, но впоследствие се отметнали.

Друга кауза на националния омбудсман е справянето с рекета на частните съдилища. Иска законово да се запише, че е забранено на частните арбитражни съдилища да съдят граждани. Частните съдебни изпълнители пък на безценица продавали жилищата на хората. По този начин се съсипвали човешки съдби и хора остават на улицата. Макар и с продадени за жълти стотинки жилища, хората остават вечни длъжници.

Манолова очаква тази година да има абсолютен рекорд на подадени жалби и сигнали до институцията на омбудсмана. Броят им се е увеличил двойно. Подадени са 8264 жалби от началото  на периода, в който тя е начело на институцията. От началото на годината са 6403 жалби. 20 320 души са потърсили съдействие от омбудсмана. Проведени са 10 кръгли маси по различни важни проблеми, направени са законодателни предложения. По 3 важни проблема е сезиран Конституционният съд. Един от тях е гласуването на българите зад граница.

Като успешна кампания тя открои „Великден” за всеки, когато са събрани 1 млн. лева и хранителни продукти. От 1 януари следващата година ще отпадне ДДС за дарените храни. Това също е кампания на омбудсмана. Благодарение на отпадането на ДДС, дарителството ще стане ежедневно.

Аз и екипът ми сме приели това, което правим като мисия. Каузата да защитавам гражданите остава водеща за мен, подчерта Мая Манолова.

Запитана дали би се включила в президентската битка, предвид факта, че доста областни организации на БСП я предлагат, Манолова заяви, че никога, откакто е в институцията на омбудсмана не са се водели разговори за политика, не са се обсъждали партийни въпроси и не вижда причина тази практика да се нарушава.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини