Увеличиха капитала на НДК за предстедателството ни на ЕС

Министрите от кабинета "Борисов" увеличиха капитала на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД, гр. София като увеличи дела на държавата като едноличен собственик със 17 млн. лв., съобщиха от Министерския съвет.

Парите са от бюджета на Министерския съвет за 2016 година.

Промените по бюджета са одобрени с правителствено постановление. С него се предоставят пари за придобиване от държавата на 17 000 броя емитирани нови акции на стойност 17 млн. лева.

Парите са необходими на НДК за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

На същото правителствено заседание бяха одобрени и 29,973 млн. лв. допълнителни разходи за значими общински проекти и за обезпечаване събирането на държавните приходи.

От тези 29,973 млн. лв., 648 хил. лв. са предназначени за довършителни и ремонтни дейности в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Ловеч, за Бачковския манастир „Успение Богородично“ и църквата „Св. Димитър Басарбовски“, село Басарбово, общ. Русе.

Разчетени са 20,295 млн. лв. по бюджетите на редица общини като средствата ще се използват за реализиране на инфраструктурни проекти на територията на цялата страна, гласи правителственото съобщение.

Парите ще се използват за подобряване на достъпа до културното наследства на България и, свързани с подобряване качеството на живот и достъпа до тях. Предвижда се ремонт на общинска пътна и улична мрежа, с ремонт на училища, детски градини и читалища и с подобряване на водоснабдителната система на територията на населените места.

Остатъкът от тези 29,973 млн. лева - 9,03 млн. лева по бюджета на Министерството на финансите, се разпределят между агенция "Митници" и НАП.

4,530 млн. лева са предназначени за Националната агенция за приходите за обезпечаване функционирането на информационните системи за обслужване клиентите и за осигуряване на хардуерен ресурс, необходим за осъществяване дейността на служителите на агенцията.

За Агенция „Митници“ са предназначени 4,5 млн. лв. за инвестиционни разходи, с които се надява да се подобри техния капацитет.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини