Човекът, който живее в яйце

Изображение 1 от 2

    Exbury Egg e временното, енергийно ефективно, самоподдържащо се работно пространство на художника Стивън Търнър в устието на река Beaulieu. Това е едновременно място за отсядане и лаборатория за изучаване живота на малката рекичка – събирателен център с пространство за съхранение и изложбена площ.

    “Яйцето” се връзва като лодка и се издига заедно с приливите. Идеята е да ни накара да преосмислим начина си на живот, да вземем под внимание устойчивостта и употребата на природните ресурси в бъдеще. Стивън Търнър иска да изгради връзка с природата и да демонстрира загрижеността си. Бъдещите творби на Стивън ще са вдъхновени от прекия му контакт с природата, осъзнаването на местните естествени цикли и процеси и връзката на околната среда с човешката дейност.

    Или както казва самият той: “Климатичните промени вече създават нови брегови линии и хабитати. Солените блата ерозират заради комбинацията от покачващото се морко равнище и свличащата се земна маса. Бъдещето на целия крайбрежен район е неизвестно. Последиците за дивите животни и флората, както и за хората са истинско предизвикателство. Повишаване на информираността за миналото и настоящето е изключително важно. Трябва да се опитаме да изградим етични взаимоотношения с природата и да оставяме своя отпечатък върху земята възможно най-рядко.”

    Exbury Egg се състои от две основни помещения “Lean, Green and Clean” и “Reduce, Reuse and Recycle”. Нуждата от енергия е съобразена с ежедневието на Стивън и със сезонните особености. Обикновено обитателят се нуждае от електричество за лаптопа, фотоапарата и мобилния си телефон, като разчита на слънчева енергия.

    Това не е романтично завръщане към природата, което отхвърля категорично технологиите. По-скоро се касае за проект, който извилча най-доброто и най-ефективното от новото и го комбинира със сигурното и изпробваното.
     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини