Учените трогнати от връзката на малка птичка и събирачите на мед

От всички видове взаимоотношения между хора и диви животни, нищо не е по-затрогващо от връзката на африканските събирачи на мед с птичката червеногуш медопоказвач. Птицата отвежда хората право до пчелните гнезда и търпеливо изчаква да започне своя пир с пчелния восък, останал след прибирането на меда. Новопроведено изследване сочи, че тази връзка е дори още по-тясна, а медопоказвачът разпознава и реагира на повиците на събирачите, “За пръв път се появяват неоспорими доказателства, че пернатото отговаря на човешките сигнали и че асоциира тези сигнали с възможна изгода”, казва биологът Клер Спотисуд.

Спотисуд, която работи в Кеймбриджкия университет и Университета на Кейптаун в Южна Африка, била запленена от червеногушите медопоказвачи от 11-годишна възраст. Тя се запознала с историята на кенийски орнитолог, който следвал събирачите на мед и открил, че птичките наистина отвеждат хората до меда. Било установено, че водени от медопоказвачите, събирачите на мед в Мозамбик откриват мед в 75% от случаите.

В рамките на изследването, след характерния призив, в 66% от случаите птиците се заемали да насочват събирачите. А в 81% от тези случаи медопоказвачите наистина отвеждали ловците до пчелни гнезда. Подобно поведение се наблюдавало далеч по-рядко, когато птиците били призовавни с друг вид звуци.

Този модел на поведение подсказва, че пестейки усилията си за определени повици, птиците увеличават шанса си да се сдобият с вкусен пчелен восък.

Интересното е, че събирачите на мед в Танзания призовават медопоказвачите с различен звук от тези в Мозамбик, но птиците се научили да го разпознават и разграничават от останалите.

Не е ясно как младите птици се научават да разпознават призивите на събирачите, като се има предвид и още една особеност на вида. Също като кукувиците те снасят яйцата си в гнездата на други видове, което означава, че са лишени от възможността да се учат от поведението на биологичните си родители.

Шансовете ни да разберем повече за тази необичайна връзка между хората и птиците намаляват, защото племената, осигуряващи прехраната си чрез събирачество, се срещат все по-рядко.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини