В петък излиза класирането в Медицинския университет в Пловдив, от следващата годинаще се кандидатства с тест и по химия

До петък ще бъде готово първото класиране за всички специалности и тогава ще бъде изнесена подробна информация

 33% от резултатите от изпита по Химия в Медицински университет-Пловдив са слаб 2, стана яснослед обябяването на резултатите от изпита, на който се явиха 846 кандидат-студенти. Среден 3 са получили 22,69% от явилите се, оценка Добър 4 имат 23,52%, Много добър 5 – 18,08%, процентът на отличниците е 2,25%, като сред тях има три пълни шестици, уточни заместник-ректорът по учебна дейност на МУ-Пловдив проф. д-р Мария Куклева.

 Слабите оценки на изпита по Биология в Медицинския университет са 24%.

„Имало е години, където слаби оценки са получавали до 45% от кандидат-студентите. Сега отдаваме добрите резултати по Биология на това, че вече се премина към тестово изпитване, което обхваща целия материал и тестът дава възможност на студентите да имат логично мислене и това им помага в решаването на теста.”, каза още проф. Куклева.

Тя добави, че една четвърт от оценките са двойки, което доказва, че тестът по Биология е достатъчно труден и така могат да бъдат селектирани най-добрите студенти. „Има достатъчно кандидати, които са издържали и двата изпита, което гарантира, че ще попълним бройките за държавна поръчка”, допълни зам.-ректорът по учебна дейност на МУ-Пловдив.

„Нямаме никакви опити за преписване по Биология, тъй като тестовото изпитване затруднява студентите и те няма как да препишат. Не са регистрирани и опити за преписване и на изпита по Химия”, поясни още проф. Куклева.

Тя разкри, че следващата година ще се премине към тестово изпитване и по Химия. Ще има общ изпит по двата предмета, който ще продължи 4 часа – два за единия и два за другия предмет, той ще се проведе в един ден и ще бъде под формата на тест.

„Виждаме, че тестът се възприема добре от кандидат-студентите и дава една по-реална представа за техните знания. Ще бъде разработено и учебно помагало, от което да се готвят кандидатите за Медицински университет-Пловдив. Допълнително ще бъде проведен пробен изпит през пролетта по Биология и Химия. Така МУ-Пловдив минава към съвременна форма и на двата предмета на изпитване, което гарантира, че се обхваща целия учебен материал и най-добре подготвените, ще извадят най-добри оценки.”, съобщи още зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Мария Куклева.

На изпита по Биология има една анулирана работа, защото кандидат-студентката не е оставила мобилния си телефон и така е нарушила вътрешните правила.

От есента специалността „Фармация” ще се изучава и на английски език. Досега такава възможност имаше в специалностите „Медицина” и „Дентална медицина”.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини