Законопроект на реформатори: Лихвите при просрочените кредити да се намалят

Лихвите при просрочени задължения от търговци и физически лица да бъдат намалени и да имат таван от 4 пункта.

Това предлагат депутати от Реформаторския блок, които са внесли законопроект за промени в Закона за задълженията и договорите.

Реформаторите предлагат размерът на наказателната лихва да се определя от основния лихвен процент, определен от БНБ, плюс 8 процентни пункта за фирми и плюс 4 процентни пункта - за физически лица.

„Така тежестта към обикновените и хора и търговците ще е различна, както е редно”, обясни депутатът Петър Славов от Реформаторския блок.

„След 3-4 години години това може да оскъпи задълженията с 50 и повече процента”, обясни още целта на законопроекта Славов.

В момента в България към определения от БНБ процент се добавяли 10 процента пункта, което според вносителите имало санкциониращ, а не компенсационен характер.

Депутатът Вили Лилков от своя страна обясни, че страната ни е изключение от всички европейски държави, където се добавяли 8 пункта за фирми и 4-6 пункта за граждани.

Надбавката за плащане на просрочени задължения е определена у нас преди повече от 20 години, когато икономическата и финансова среда са били различни.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини