Нови възражения срещу промените в работата на Фонда за лечение на деца

Неправителствените организации в Обществения съвет към Фонда за лечение на деца не са съгласни с оповестените преди седмица промени в правилника на дейността му. НПО-тата смятат, че промените няма да подобрят работата на институцията и дори ще я усложнят.

"В този правилник има абсурдни неща", заяви пред "Сега" Красимира Величкова от организацията "Български дарителски форум", която е член на обществения съвет към фонда. "Предлагаме проектът да бъде оттеглен и написан наново, като този път процесът да е придружен с широко обществено обсъждане", категорична е Величкова. Освен това тя и колегите й настояват този път да бъде оповестена работната група, която ще подготви новите норми. В подготовката на новия правилник, за който от здравно министерство и директорът на самия фонд Владимир Пилософ обявиха, че ще улесни работата и ще съкрати сроковете за разглеждане на молбите на децата, не са участвали представителите на неправителствените организации. Според НПО-тата едно от най-големите недоразумения е свързано със заплащането на пътя и престоя на децата и придружителите им в чужбина. В момента фондът покрива тези разходи.

Според заложеното в правилника тепърва те ще се плащат в размери до определените в Наредбата за служебни командировки и специализации в чужбина, което на практика означава поставяне на лимит. По думите на Величкова съвсем възможно е да се наложи на родителите да доплащат за престоя си, тъй като някои от чуждите клиники имат изисквания къде да пребивават децата, тъй като са на специфично лечение. Има деца, които остават по 1 година в чужбина и няма как целият престой, включително и на родител, да е в болница или общежитие към нея.

Друга по-съществена промяна, която не е в интерес на малките пациенти, е, че само националните консултанти, ръководителите на научни дружества, лекарски консултативни комисии към лечебните заведения или лекарски консилиуми, свикани по искане на директора на фонда, ще изготвят становища за постъпилите случаи, вместо досегашните индивидуални експертни становища от специалисти в дадена област. Това правило обаче би забавило становищата, тъй като, за да се сформира лекарска консултативна комисия, трябва да бъдат свикани много хора едновременно. Не е ясно и как фондът може да задължи болниците да свикат консултативни комисии. Те обикновено се сформират, когато става дума за собствените им пациенти. "Ако лечението ще продължи в същата болница, това ще пречи на безпристрастността на комисията към избора на лечението", смята Величкова.

С новия правилник се намаляват 12-те декларации, които трябва да попълнят родителите за кандидатстване, но пък се увеличават изискванията към тях за представени документи.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини