5 научно доказани начина да бъдете в пъти по-щастливи

Кой не иска да бъде щастлив? Щастието е нещо много субективно и няма лимит, което го прави постоянна цел на всеки от нас.

По-важното е, че човек сам е отговорен за своето щастие. В материал на Psychology Today психологът Раж Рахунатан твърди, че има някои базови неща, които са абсолютно задължителни за постигане на щастие.

„Базовите неща включват храна, дрехи, покрив над главата и т. н. Ако тези основни потребности не са удовлетворени, няма как да сме щастливи“, убеден е той.

Разсъжденията на Раж продължават с упоменаване на следващите човешки нужди, от които зависи това духовно състояние, а именно: социални връзки и чувство за принадлежност, свобода и автономия и чувството, че си добър в това, което правиш.

Рахунатан има няколко теории за това как всеки може да стане по-щастлив:

1. Фокусирайте се върху това, което харесвате, не се сравнявайте с останалите

Има безкрайно много хора, с които може да се сравнявате и без значение какво сте постигнали, винаги ще има някой, който е по-напред от вас. Ако се съпоставяте с него, само ще се почувствате по-зле и депресирани и дори ще загубите мотивация да продължите пътя си.

1. Усмихвайте се повече

Изследване, публикувано в сп. Association for Psychological Science казва, че ако човек се усмихва, това ще подобри подсъзнателно настроението му, ще понижи нивата на стрес и ще го зареди позитивно. Решението да бъдете щастливи вместо тъжни ще ви помогне наистина да се почувствате така.

3. Изживяването е по-важно от парите

Щастието не се крие в парите, а в емоциите и изживяванията. Красивите спомени и опитът се създават в интеракция не с хартийки и монети, а с хора, интересни места и активности, които ви предизвикват, интригуват и радват сетивата ви.

4. Откажете се от Facebook или поне ограничете престоя си в него

Американско изследване неотдавна разкри, че хората, които са се отказали от социалната мрежа, са в пъти по-щастливи, по-богати емоционално, по-решителни, организирани и социално активни. На практика оставайки извън интернет, те имат достатъчно време и възможности да се наслаждават на живота.

5. Помнете хубавите моменти

Лесно е човек да се фокусира върху лошото, което го е сполетяло, но това само го прави по-слаб, раздразнителен, негативен и дори депресиран. Важно е да помните и хубавите моменти и в ситуация на лабилност да си ги припомняте, за да се заредите с позитивизъм и да погледнете под друг ъгъл на конкретната неблагоприятна ситуация. 

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини