Иран влиза в "Набуко", правим общ газов хъб?

Има вероятност Иран да се присъедини към проекта “Набуко”.

Това е станало ясно по време на разговори между вицепрезидента на Ислямската република Есхак Джахангири и българския премиер Бойко Борисов, който е на посещение в Техеран, съобщава местната медия Mehr.

Te са разговаряли за създаване на първия съвместен газов хъб евентуално, ако Иран се върне в проекта „Набуко”.

Медията отбелязва, че след проведени преди две години разговори и подписаните днес споразумения сега има още по-голяма вероятност Иран да се присъедини към енергийния проект „Набуко-Запад”.

Иран предлага предоставяне на газ по тръбата след изграждането й. След вдигането на санкциите срещу Техеран акционерите на няколко европейски компании се надяват Иран да се върне в проекта. В тази връзка иранският посланик в София е провел съответните разговори с няколко български официални представители преди две години.

Иначе Техеран определя като „позитивни” и конструктивни” преговорите с българската делегация.

Джахангири подчертал, че „подписаните от двете страни икономически документи могат да улеснят търговското сътрудничество между Техеран и София”.

По-рано стана ясно, че Иран е предложил на България да се включи в нов транспортен коридор, който тръгва от Иран и минава през Армения и Грузия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    -
    -
    0 -1
    21:27, 11 юли 2016
    Айде пак не сме хванали рибата а масто цвърчи в тигана Тая пръдла Теменужка Петкова казва че това може да стане след 3 -4 години След 4 г Теменужка сигурно ще бъде ИЗПЪРДЯНА като министър -----но важно е че маслото вече е в тигана и цвърчи
Последни новини