Депутати с втори опит да бламират реформата на Бъчварова

Промените в Закона за МВР, които бяха анонсирани от вътрешния министър Румяна Бъчварова като реформа, са на път да бъдат редактирани почти изцяло. Между първо и второ четене са внесени 16 предложения за промени. Справка на OFFNews показва, че на практика всички парламентарни групи в периода на 15 юни - 3 юли са поискали промяна на приетия на първо четене законопроекти.

Най-активни в предложенията си са депутатите от групата на Патриотичния фронт, които са внесли няколко законопроекта с промени, а основната съпротива на парламентаристите е срещу идеята за създаване на нова мегаагенция, в която да се влее пожарната. Едни от най-яростните критици на промените бяха именно депутатите от ГЕРБ и Патриотичния фронт. Още при представянето на редактирания закон преди внасянето му в парламента, бившият вътрешен министър и настоящ председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов заяви, че философията на промените е сбъркана. Той дори се присъедини към съмненията на синдикатите, че промените в закона ще доведат до икономии. 

При обсъждането на законопроекта на първо четене вътрешната комисия отхвърли закона, който обаче по-късно мина в пленарна зала.

Отпадане на текстовете за създаването на нова агенция са поискали депутатите от всички парламентарни групи, с изключение на Реформаторския блок. Атанас Атанасов от ДСБ е внесъл свой законопроект за промени, с които също иска отпадане на текстовете. 

Единствено АБВ са мотивирали искането си с това, че новата агенция "Пожарна" няма да се различава по никакъв начин от сега действащата дирекция в рамките на МВР, която има същото име и функции. Според депутатите на Георги Първанов преминаването на дирекцията в агенция може да доведе до влошаване на финансовите показатели на ведомството, свързани с назначаването на допълнителен персонал, нови административни разходи, включително и за отпечатването на нови бланки, емблеми, служебни карти, надписи на автомобили, както и промяната на служебното облекло.

От АБВ критикуват и идеята охраната на границата да се извършва и от лица, наети на трудови правоотношения:

Хората на Първанов са против намеренията на МВР да ореже отпуските на полицаите от 30 на 25 дни. Отпадане на това предложение искат и от РБ. 

От ГЕРБ искат отпадане и на текстовете, с които се създава втора агенция в МВР - тази за социални дейности. Реформаторите пък атакуват предложението без конкурс в МВР да се назначават хора, работили в службите за сигурност. В закона е предвидено това да става само след сключването на споразумение между съответния служител и МВР. 

Предложението на МВР за създаване на ново държавно предприятие обаче се запазва. Единствената критика към идеята идва от страна на РБ, които искат да отпадне възможността предприятието да се финансира с дарения. 

Депутатите от ГЕРБ са особено прецизни по отношение на текстовете, които касаят изплащането на възнаграждение при напускане. Предложението на ръководството на МВР е да се изплащат до 20 заплати при пенсиониране само при служителите, които са постъпили на работа преди влизането на закона в сила. За всички останали обезщетението ще бъде до 12 заплати. От ГЕРБ са представили по-прецизни текстове, според които две заплати ще получават служителите, които напускат системата след шест години работа, пет месечни възнаграждения ще получават служителите с натрупан стаж 10 години, а 20 заплати ще получават само тези, които са прослужили 25 и повече години в системата на МВР. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини