Правителството приема закона за противодействие на тероризма

Законопроектът за противодействие на тероризма ще бъде разгледан днес от правителството по време на редовното му заседание.

Текстовете бяха обсъдени във вторник на заседание на Съвета по сигурността при Министерския съвет. С тях определят три нива на заплаха от терористичен акт и четири нива на готовност на службите за противодействие. Предвижда се правителството да осъществява общо ръководство на дейността по противодействие на тероризма, като в ДАНС ще бъде разположен национален контратерористичен център. 

Законът дава изключително широки правомощия на МВР, ДАНС и военни да влизат навсякъде, да наложат каквито преценят мерки, дори и да разрушават имущество. В случай на заплаха, антитерористите ще могат да изземат лични документи, да ограничат достъпа ни до интернет, смяната на населено място.Въоръжените сили ще имат право да обискират, проверяват вещи и използват оръжие.

Законът предвиждат при нужда антитерористите да подслушват заподозрени до три години, вместо сегашния срок от три месеца. Друга от предвижданите мерки е задължаване на телефонните оператори да предоставят незабавен достъп до трафичните данни в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини