Европа задейства Корпус за бързо реагиране по границите, България праща 40 граничари

300 млн. евро годишно и 1500 служители ще ползва новата Европейска агенция за граничен и брегови контрол.

Нейното фактическо съществуване ще стане факт утре по време на гласуването в Европейския парламент в Страсбург. Днес евродепутати ще водят дебати по темата.

40 от 1500-те служители ще са български граничари, готови да съдействат на всяка една членка на ЕС при нужда.
Концепцията и планът за работа на новата агенция бе представена днес в ЕП пред журналисти от България, Гърция, Румъния и други страни от докладчика на новата регулация Артис Пабрикс от Латвия.

Целта на новата агенция е ще бъде като Корпус за бързо реагиране. При нужда, криза или друга ситуация, изискваща засилен граничен контрол, служители на агенцията ще оказват съдействие на властите от държавата членка изискала помощ.

Агенцията е логично, но и доста по-мощно продължение на съществуващата и в момента подобна структура Фронтекс. Обяснението на Пабрикс за новата агенция е, че до момента Фронтекс не е била достатъчно ефективна и зле финансирана. Въпреки това ще продължава да има и Фронтекс.

Освен като силова структура, новата агенция ще обменя и информация и ще цели превенция. Ще се оценява рискът и ще се създават различни видове сценарии с цел оптимална защита, каза още Пабрикс.

Държава-членка ще може да изиска съдействие от агенцията, която е длъжна да реагира. Има и разработени варианти, в които държава от ЕС отказва помощ. При подобен сценарий съседните държави могат да въведат граничен контрол, дори това да се случва в шенгенското пространство.

На въпрос на OFFNews дали агенцията ще може да противодейства на случаи като този със задържания в през 2011 терорист в България, отговорен за атентата в Истанбул Пабрикс отговори:

„Тази агенция не е панацея. Тя няма да реши всички проблеми. Това е само стъпка и парче в пъзела за по-сигурна Европа“, отговори Артис Пабрикс.

След гласуването утре Агенцията за гранична и брегова охрана трябва да заработи в пълен вид до есента.
Още в встъпителното си изказване Пабрикс уточни, че 300-милионният бюджет ще нарасне до 2020 г., Както и хората, които работят в него. Дали това е поредно действие на ЕС, което може да провокира руска реакция, Пабрикс каза, че сигурността е на 1-во място и че създаването на Агенцията не трябва да се гледа като помпане на мускули.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини